Ustavno-pravna komisija PS BiH
0

Podržani Zakoni o ličnoj karti i prebivalištu

SRNA
Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, zajedno a amandmanima Savjeta ministara kojima je utvrđena mogućnost navođenja entitetskog državljanstva u ličnoj karti i pisanja podataka latiničnim i ćiriličnim pismom.

Komisija je usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, zajedno sa amandmanima Savjeta minstara.

Za predložene zakone glasali su srpski i hrvatski članovi Komisije, dok su bošnjački članovi bili protiv, jer su, kako tvrde, amandmani Savjeta ministara na ova dva zakonska prijedloga usvojeni preglasavanjem bošnjačkih ministara.

Entitetsko državljanstvo, prema ovom amandmanu, unosi se na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, što je slučaj u Brčko distriktu.

Predsjedavajući Komisije i poslanik SDA Šefik Džaferović insistirao je da je zaobiđen prilikom traganja za dogovorom te da ne može biti preglasavanja o ovom zakonu, kao ni o zakonu o prebivalištu i boravištu.

Džaferović se usprotivio i formi opcionih dokumenata, odnosno davanju mogućnosti navođenja ili nenavođenja entitetskog državljanstva, pogotovo u dijelu koji se odnosi na Izborni zakon BiH.

Denis Bećirović iz SDP-a rekao je da amandmani Savjeta ministara BiH nisu rezultat kompromisa i da se njima ruši ranije postignuti kompromis, iako Komisija u više navrata nije uspjela da pronađe kompromis o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, odnosno Zakona o prebivalištu i boravištu.
Lazar Prodanović iz SNSD, koji je prvi amandmanima tražio da se omogući navođenje entitetskog državljanstva i pisanja podataka ćirilicom i latinicom, ali je odustao od njih u korist amandmana Savjeta ministara, istakao je da su entitetsko državljanstvo i ravnopravnost pisama ustavno priznate kategorije u BiH.

Prodanović je negirao Džaferovićevu tvrdnju da se korištenjem ćiriličnog pisma na ličnoj karti onemogućava prolaznost ovog dokumenta na granicama, navodeći da je u tom slučaju relevantan čip sa biometrijskim podacima, a ne pismo.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a ocijenila je prihvatljivim amandmane Savjeta ministara BiH, konstatujući da se njima samo poštuju ustavne kategorije.

Podršku poštovanju Ustava BiH dali su i hrvatski članovi komisije Božo Ljubić i Mato Franjičević.

Obraćajući se članovima komisije, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ukazao je na značaj navedena dva zakona za bezbjednost BiH i rad bezbjednosnih službi. "Neusvajanjem ovih zakona razdvodnjava se bezbjednosni sistem BiH", istakao je Nović i izrazio žaljenje što ministri i poslanici na sjednice dolaze sa gotovim stavovima.

Apelujući na Parlamentarnu skupštinu da iznađe rješenje za ove zakone, Nović je izrazio bojazan da će u suprotonom proći mnogo vremena da se ova dva zakona ponovo nađu u parlamentarnoj proceduri.
Bošnjački i hrvatski članovi Komisije nisu podržali Džaferovićev prijedlog da se u parlamentu zaustavi rad na oba zakona i da se zamoli Evropska komisija da pomogne u traženju rješenja.

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH Džaferović je iznio tvrdnju da se predloženim izmjenama i dopunama ugrožava Ustavom BiH garantovana sloboda kretanja, što je Nović odbacio.

Ustavno-pravna komisija već je dva puta odgađala izjašnjavanje o navedena dva zakona, a nakon današnjeg izjašnjenja omogućeno je da se oni nađu na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazane za četvrtak, 8. decembra.

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je da je Prijedlog zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Aleksandra Pandurević, a kojim se PDV-a oslobađaju telefonski brojevi za humanitarne pozive, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.