Dom naroda PSBiH
0

Podržani principi više zakonskih prijedloga

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas principe Prijedloga zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) u sudskim postupcima čime BiH stvara zakonske uvjete za vođenje DNK registara koji postoje u 26 evropskih zemalja.

Predloženim zakonom utvrđuju se uvjeti i način prikupljanja uzoraka i primjene rezultata analize molekula DNK u krivičnim i drugim sudskim postupcima te rokovi čuvanja i uklanjanja uzoraka i profila dobijenih DNK analizom.

Definirano je da Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu sigurnosti BiH uspostavlja i održava DNK bazu podataka, vrši analizu i upoređivanje DNK profila te prema naredbi suda i tužilaštva dostavlja tražene podatke za potrebe krivičnog ili drugog sudskog postupka.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Izmjenama i dopunama trebala bi biti poboljšana postojeća rješenja, pojašnjene i precizirane norme da bi se omogućila brža i lakša primjena Zakona o radu u institucijama BiH. Istovremeno će se uskladiti ovaj zakon s odgovarajućim rješenjima iz Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, kojim se ova oblast usklađuje sa zakonodavstvom Evropske unije (EU).