BiH
0

Podržani principi Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom

FENA
Ustavnopravna komisija PDPS BiH
Ustavnopravna komisija PDPS BiH
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila postojanje ustavnog osnova te podržala principe Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum (SBB BiH).

Protiv predloženog zakona glasali su članovi komisije iz Republike Srpske.

Đugum je kazao novinarima da je ovaj prijedlog jednostavno ono što je potrebno Bosni i Hercegovini i građanima BiH „da otvorimo taj put prema NATO-u, da poboljšamo situaciju unutar BiH i da omogućimo veća ulaganja u BiH“.

"Sada je samo predloženo rješavanje 63 lokacije na nivou BiH perspektivne vojne imovine. Samo 63 lokacije, a ostavljamo liderima idalje da onu neperspektivnu vojnu imovinu, da se dogovaraju i rješavaju. Ali nama je na putu prema NATO-u jedino potrebno rješavanje ove 63 lokacije. Na žalost, kod nas je uvijek uzročno-posljedično vezano ili pod određenim uslovima, prihvatanje pojedinih rješenja u BiH", kazao je Đugum.

Dodao je da ako eventualno ima bilo kakvih primjedbi, ostaje amandmanska faza da se to poboljša.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović (SDA) je nakon sjednice kazao novinarima da je ovo zakon koji treba Bosni i Hercegovini, da je to zakon koji na jedan sasvim normalan način uređuje ona pitanja koja je potrebno urediti od strane BiH kako bi država nastavila sa svojim NATO putem, „kako bi se konačno aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u“.

"Zakon nije protiv interesa bilo koga u BiH i siguran sam da je u interesu svih nas u BiH", kazao je Džaferović.

Član Komisije Saša Magazinović (SDP BiH) je kazao da, što se tiče SDP-a, „sva rješenja koja nas vode korak bliže NATO-u“, oni će podržati.

Podsjetio je da je sličan zakon SDP predlagao ranije, te dodao da će poslanici te stranke podržati predloženi zakon.

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) je tokom diskusije najavio da neće podržati principe predloženog zakona. Po njegovim riječima, ovaj prijedlog zakona je trebao da sveobuhvatno rješava pitanje i perspektivne vojne imovine i državne imovine u BiH.

"Bilo bi neophodno da prijedlog ovog zakona bude predložen od Vijeća ministara BiH", kazao je Prodanović.

Član Komisije Denis Bećirović (SDP BiH) je kazao da je dobro da Ustavnopravna komisija podrži ovaj zakon, a nakon toga i Parlament.

"Krajnje je vrijeme da aktiviramo MAP i krenemo ubrzano i prema NATO - paktu. To nije bilo kakav cilj, to je strateški cilj ove zemlje, strateški vanjskopolitički cilj", kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, taj cilj je utvrđen od strane Predsjedništva BiH, od sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Dok ga ne promijeni Predsjedništvo kao cilj, ja mislim da treba težiti kao tom cilju. Naravno da pored pitanja vojne imovine, mislim da u dogledno vrijeme treba riješiti i pitanje državne imovine. Međutim, u ovom trenutku je evidentno kontraproduktivno povezivanje pitanja vojne imovine i pitanja državne imovine, osim ako nema spremnosti, a nisam to čuo ni danas, da shvatimo da pitanje državne imovine možemo riješiti isključivo u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH iz jula 2012. godine", kazao je Bećirović.

Ustavnopravna komisija je danas utvrdila postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije odlučili su da sa dnevog reda skinu Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu jer sjednici nije prisustvovao niko uime predlagača zakona. Ustavnopravna komisija podržala je Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović (SDP BiH). Protiv predložene rezolucije bili su članovi komisije iz RS-a.