BiH
3

Podržan zakon o državnoj imovini, poslanici iz Republike Srpske glasali protiv

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, čiji su predlagači poslanici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović dobio je danas podršku Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH za usaglašenost sa ustavnopravnim sistemom BiH i za principe prijedloga zakona.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da je protiv ovog zakona, jer se unaprijed zna da neće proći u parlamentu jer neće imati podršku iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovakvi prijedlozi iz Federacije BiH samo su dobra prilika za izbornu kampanju i medije.

Novaković je najavio da će tokom sjednice biti protiv svih ponuđenih prijedloga, a podršku tokom glasnja u većini slučajeva nisu dali ni ostali poslanici iz RS-a.

Sa druge strane, Mehmedović je pokušao da objasni da su predlagači imali ozbiljne namjere, ali da je svjestan da ovaj prijedlog dolazi u "veoma lošem političkom ambijentu".

I Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dobio je podršku za usaglašenost sa Ustavom BiH, pravnim sistemom BiH i principima prijedloga zakona.

U amandmanskoj fazi, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, dobio je podršku Ustavnopravne komisije.

Riječ je o Prijedlogu zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH u prvom čitanju kojim BiH, kao članica Međunarodne organizacije rada, ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijma i međunarodnim pravom.

Ovim zakonom uređuju se međusobna prava i obaveze zaposlenih i institucija BiH, odnosno poslodavca u vezi sa štrajkom.

Zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti, vodeći posebno računa da moraju biti obezbijeđeni uslovi za neometano odvijanje života i rada, te kretanje ljudi, robe i usluga.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, predlagača Savjet ministara BiH, takođe u amandmanskoj fazi.

Ovim prijedlogom uspostavlja se sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te se obezbjeđuju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu sa nadležnostima Savjeta ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara BiH u prvom čitanju, kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu sa načelima efikasne javne uprave, podržan je uz amandmane, prema kojim, poslanici neće imati pravo na savjetnike i šefove kabineta.

Izmjenama i dopunama ovog zakona jednoobrazno se rješavaju pitanja posebnih uslova za imenovanje rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca upravnih organizacija, čime se stvara mogućnost veće konkurencije i sprečava praksa subjektivnosti u isticanju uslova koje su do sada propisivale institucije pojedinačno.

Istovremeno se precizira mandat vršioca dužnosti rukovodilaca i naglašava rad upravnih inspektora radi unapređenja kontrole u upravi.

Poslanička inicijativa za formiranje Komisije za izbor teksta himne BiH, čiji je podnosilac poslanik Mehmedović, dobila je podršku Ustavnopravne komisije.