BiH
3

Podržan Prijedlog izmjene Zakona o radu u Institucijama BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Cilj izmjene i dopuna je da se uskladi ovaj zakon sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i odgovarajućim međunarodnim dokumentima u oblasti ravnopravnosti spolova i omogući pristup ovom pravu za sve zaposlenike u BiH tako da se zakonom utvrdi pravo na roditeljsko odsustvo, i za majku, i za oca djeteta.

Ovom izmjenom i dopunama uvodi se model neprenosivog prava na porodiljsko odsustvo za majku djeteta koje traje 60 dana od rođenja djeteta i prenosivog roditeljskog odsustva koje traje nakon isteka 60 dana od rođenja djeteta, o čijem se trajanju roditelji sporazumijevaju.

Ustavnopravna komisija podržala je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, s tri usvojena amandmana.

Izmjenama Zakona definirano je da će sve poslove na pripremi i izgradnji objekta Zavoda vršiti Jedinica za implementaciju projekta, kao upravna organizacija u sastavu Ministarstva pravde, te Upravni i Nadzorni odbor.

Jednim od usvojenih amandmana predviđeno je da sjedište Jedinice za realizaciju projekta bude u Istočnom Sarajevu, općina Istočna Ilidža.

Također je navedeno i da Jedinica za realizaciju projekta, Upravni odbor i Nadzorni odbor prestaju s radom nakon izvršenog tehničkog prijema objekata Zavoda o čemu će, na prijedlog ministra, odluku donijeti Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila postojanje ustavnog osnova te podržala principe za: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH.

Usvojen je Izvještaj o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH za 2011. godinu.

U vezi sa zahtjevom za autentično tumačenje odredaba Izbornog zakona BiH, čiji je podnosilac Gradsko vijeće Grada Mostara, zaključeno je da se predsjedavajućem Doma naroda PSBiH uputi dopis da od podnosioca zahtjeva zatraži da, u roku od 15 dana, otkloni nedostatke u zahtjevu tako što će navesti odredbe Statuta Grada Mostara i odredbe Izbornog zakona BiH koje je potrebno tumačiti.

Zaključeno je da je Inicijativa za davanje autentičnog tumačenja Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je podnosilac Konzum d.o.o. Sarajevo, podnesena od neovlaštenog predlagača.