Dom naroda PSBiH
0

Podržan Prijedlog izmjena Zakona o komunikacijama

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama u oba čitanja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona radi otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U izmjenama se navodi da Vijeće Agencije ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na period od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Jednom od odredaba predloženog zakona predviđa se da Parlamentarna skupština BiH u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, na prijedlog Vijeća ministara BiH osniva 'ad hoc' komisiju za provođenje postupka imenovanja Vijeća agencije koju čine isti broj predstavnika vladinog i nevladinog sektora, koja objavljuje javni konkurs i nakon provedene procedure utvrđuje listu od 14 najuspješnijih kandidata i dostavlja je Vijeću ministara BiH.

Prema predloženoj proceduri, Vijeće ministara BiH, u roku od 30 dana od dana prijema liste dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog imenovanja sedam članova Vijeća Agencije. Nadalje, Parlamentarna skupština BiH, u roku od 30 dana od dana prijema navedenog prijedloga, imenuje članove Vijeća Agencije.

Ukoliko PSBiH odbije imenovanje jednog ili više kandidata, zaključkom obavještava Vijeće ministara BiH o razlozima neimenovanja i traži da im se, u roku od 30 dana, dostavi novi prijedlog, navodi se između ostalog u predloženim izmjenama.

Tokom diskusije, primjedbe na predloženi zakon iznijeli su delegati iz SDA te najavili da neće podržati predloženi zakon.

Delegat Halid Genjac je kazao da je u namjeri da se procedura razjasni, precizira, dovede do svoje završnice očigledno se nije uspjelo.

  • Mislim da se u zakonu, u namjeri koja je bila opravdana, nije uspjelo, kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, neophodno je da se na ovaj zakon vrlo temeljito i racionalno interveniše da bismo problem koji postoji riješili, a ne proizveli neke nove probleme.

Delegatkinja Nermina Kapetanović je kazala da nije dobro to što se u zakonu predviđa da Vijeće ministara ima predominantnu ulogu "jer to predstavlja direktno uplitanje, odnosno miješanje, pa i recimo atak na nezavisnost ovog regulatora koji bi trebalo da bude neovisan od političkih uticaja Vijeća ministara, a izvjesno je da tako biti neće".

Delegat Mehmed Bradarić je kazao da je shvatio prave namjere ovog zakona.

  • Naime, članovima Vijeća RAK-a i direktoru još 2009. istekao je mandat i oni su praktično tamo ilegalci. Sve odluke koje donose i usvajaju nikoga ne obavezuju i to se pokazalo više puta istinitim.

Zbog toga što nemamo imenovano Vijeće RAK-a na zakonit način, imali smo jako puno problema. Na ovaj način se krši zakon, ovako kako je sadašnje stanje, a ovim intervencijama bi se to deblokiralo, kazao je Bradarić.

Neki od delegata iz RS-a predložili su da se na današnjoj sjednici obavi rasprava i u drugom čitanju, što je podržano pa je zakon usvojen u oba čitanja.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Delegati su razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu predloženog zakona, izjašnjavali su se o amandmanu koji je predložio delegat Dragutin Rodić. Zbog nedostataka entitetske većine ovaj amandman je upućen Kolegiju na naknadno usaglašavanje.