PSBiH
0

Podržan Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o konkurenciji

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povjerenstvo za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržalo je na današnjoj sjednici prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

U saopćenju za javnost PSBiH navodi se da je utvrđen konačni tekst mišljenja o Informaciji o poplavama u Popovom polju, na rijeci Krupi i području Hutovog blata.

Donesen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima i agencijama, te Elektroprivredom RS-a odnosno HE Trebišnjica i Elektroprivredom HZHB-a i PHE Čapljina definira, uspostavi i intezivira monitoring i stalnu razmjenu podataka, po vrstama i rokovima, relevantnih za rad postojećih objekata sustava.

Donesen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima uspostavi regulatornu funkciju i koordinaciju na nivou BiH, koja će biti nadležna za rješavanje upravljanja sustava voda, kao i da elektroprivredna preduzeća dostave relevantne podatke o radu, u razmatranom periodu poplava, nadležnim agencijama i ministarstvima entiteta koji će te podatke proslijediti zainteresiranim stranama kao i da izrade pravilnike - pogonska uputstva o upravljanju vodama u skladu s važećim zakonima.

"Budući da je sistem HE na Trebišnjici projektiran kao cjelina i sad funkcionira u tri države, pa je time narušeno tehnološko jedinstvo sustava, kao i ekonomsko-energetski odnosi između preduzeća HE na Trebišnjici i PHE Čapljina kao i HE Dubrovnik, predlaže se da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomske odnose BiH pokrene inicijativu za rješavanje međusobnih odnosa između elektroprivrednih preduzeća jer je rješavanje ovih odnosa ključno u pravcu rješavanja ostalih pitanja i budućih planova", zaključak je u vezi teksta mišljenja.

Donesen je zaključak da Vijeće ministara BiH obavezuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima, predloži program mjera za duži period u pravcu upravljanja sustavom voda.

Zaključeno je da je s privrednim subjektima iz tačke 4. neophodno iznaći najbolja rješenja i modalitete budućih aktivnosti hidroelektrana za ublažavanje eventualnih poplava sa što manje posljedica po stanovništvo na navedenim i drugim područjima koja su podložna vremenskim nepogodama.