Predstavnički dom PSBiH
0

Podržan Prijedlog dopuna zakona o službi u OS BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u drugom čitanju podržao Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Kluba SDA.

Predloženim zakonom se vojnicima Oružanih snaga BiH koji su do 23. 12. 1995. godine bili učesnici rata najmanje dvije godine, kao pripadnici Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog napunjenih godina života i trenutno važećih odredbi Zakona o službi u Oružanim snagama BiH ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju pod uvjetom da su na dan 1. 1. 2010. godine imali status vojnog osiguranika.

Broj vojnika koji bi mogao ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje u skladu s dopunama ovog zakona je 2.000.

Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom zahtijeva od Ministarstva finansija i trezora BiH da dostavi mišljenje u vezi s procjenom finansijskih sredstava kojim bi se pojasnilo da li u okviru budžeta institucija BiH za 2010. postoje finansijska sredstva potrebna za provođenje ovog zakona.

Također je usvojen zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da koristeći postojeće i važeće pozitivne zakonske odredbe, gdje je to moguće, riješi status vojnika kojima ističe ugovor, a koji su bili pripadnici vojnih formacija u periodu do 23.12.1995. godine manje od dvije godine.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o autorskom i srodnim pravima, kao i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava.

Predstavnički dom je, nakon što je dobio usmenu informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu, koju im je prezentirao zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, prihvatio zaključak kojim najoštrije osuđuje teroristički napad na PU Bugojno i traži od Vijeća ministara BiH cjelovitu informaciju o ovom događaju koja bi bila razmatrana na narednoj sjednici 14. jula.

Bilo je predviđeno da se danas održi zajednička sjednica kolegija obaju domova kako bi se dogovorilo održavanje zajedničke sjednice oba doma PSBiH na kojoj bi bila razmatrna ova informacija i informacija o provedenoj akciji “Svjetlost”.

Međutim, predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić je kazao da neki članovi kolegija Doma naroda nisu zainteresirani za održavanje zajedničke sjednice.