Komisija za finansije i budžet
0

Podržan prijedlog budžeta institucija BiH za 2010.

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu u drugom čitanju podržala Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu.

Od ukupno 42 uložena amandmana, Komisija je prihvatila dva.

Predsjedavajući Komisije Sadik Bahtić je kazao da jedan od prihvaćenih amandmana predviđa da se svakoj od 14 institucija koje su imale loš revizorski izvještaj umanje za 10 posto troškovi reprezentacije i nabavke automobila, te da se taj iznos prebaci i poveća stavka kapitalna ulaganja.

Drugi amandman, koji je predložio SNSD, predviđa da se za 500.000 KM umanji stavka „tekuća rezerva“ i taj iznos doda budžetskom korisniku Parlamentarna skupštinu BiH za stavku „tekući izdaci“.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Lazar Prodanović je kazao da je to prije svega za jačanje kapaciteta klubova poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, „dakle za jačanje u smislu tehničkih uslova rada klubova u Parlamentarnoj skupštini, ali i za rad poslanika na terenu“.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za srijedu trebalo da u drugom čitanju razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je usvojilo prijedlog budžeta institucija BiH za 2010. godinu u iznosu od 1.028.034.000 KM. Ovaj budžet je manji za 7.324.000 KM ili jedan posto u odnosu na 2009. godinu.

Za servisiranje vanjskog duga predviđeno je 341.655.000 KM što je manje za 42.333.000 KM ili 11 posto u odnosu na 2009. godinu.

Struktura prihoda koje je usvojilo Predsjedništvo BiH je u okvirima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće BiH po prvom pregledu stand-by aranžmana s MMF-om.