Zenica
0

Podržan Memorandum o gradnji termoelektrane

FENA
Općinsko vijeće Zenica danas je podržalo potpisivanje Memoranduma o izgradnji termoelektrane u Zenici.

Memorandom na projekat vrijedan 250 miliona KM, potpisali su 20. marta Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica i predstavnici kazahstanskog investitora KazTransGasa.

„To je kapacitet koji proizvodi 250 megavata struje, nudi do 170 megavata toplotne energije za grad i završava se za manje od dvije godine od dana izdavanja upotrebne dozvole. Projekt bi se isplatio za pet do sedam godina“, rekao je Smajlović.

Komentirajući kritike koje su s raznih nivoa uslijedile nakon potpisivanja Memoranduma, Smajlović je rekao: „Ovo je ozbiljna stvar i treba preduzeti sve kako bi se realizovala. Nismo željeli kvariti Dan Zenice i na dan potpisivanja Memoranduma dali smo samo ulazne informacije, računajući da ćemo do ove sjednice imati dovoljno vremena da obavimo sve konsultacije. Politiku nisam pitao za ovaj, ni za jedan projekt koji sam realizovao i politika mi nije izgovor da nešto uradim ili ne uradim. Ničim izazvani, bez uvida u dokument koji se radi, neki su se utrkivali ko će goru aplikaciju dati, pokušavajući da to sve prenesu na teren na kojem su se sukobljavale određene političke opcije“.

Smajlović je rekao, kako je u ovom projektu, prioritet rješavanje problema gradskog grijanja.

Na današnjoj sjednici Općinsko vijeće Zenica usvojilo je budžet Općine Zenica za 2009.

Na prijedlog Službe za budžet i finansije, usvojen je budžet od 42.625.000 KM. U strukturi prihoda najveće učešće - 49,54 posto ili 21.116.000 KM čine prihodi od poreza i neporezni prihodi – 38,21 posto ili 16.288.000 KM.

„Cilj je visok i ambiciozan. Želimo završiti projekt izgradnje Gradske arene koja je otvorena 20. marta i za što smo opredijelili 10 miliona KM. Ostala kapitalna izdvajanja su manja nego prošle godine, s obzirom na to da je i budžet manji od plana iz prošle godine. Načelnik je rekao da je ovo jeftina administracija jer je njihovo učešće u budžetu tek oko 20 posto“, izjavio je Dževad Selimović, šef Službe za budžet i finansije u Općini Zenica.