BiH
0

Podržan izvještaj Pravobranilaštva BiH za 2014. godinu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je prihvatila izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH u 2014. godini.

Pravobranilac BiH Mariofil Ljubić informisao je članove Ustavnopravne komisije da bi bilo dobro da institucije BiH nastoje više uključivati Pravobranilaštvo prilikom pripreme akata kojima bi se otklonili razlozi za sporove, u prvom redu radno-pravne sporove u kojima zaposleni u institucijama BiH tuže BiH i pojedine institucije.

Ljubić je dodao da je hitno potrebno razmotriti rješenja za stavljanje državne imovine u funkciju institucija BiH, čime bi se smanjila izdvajanja za zakup prostora za smještaj institucija BiH.

"Neophodno je ponovo pokrenuti postupak i inicirati pripremu zaključenja bilateralnih sporazuma o primjeni Sporazuma o pitanjima sukcesije, jer sudovi u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u BiH smatraju da se Sporazum ne može direktno primjenjivati prilikom donošenja sudskih odluka, zbog čega propada vrijedna imovina BiH u drugim zemljama", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, u vezi sa predmetima koji proizilaze iz neosnovanog lišavanja slobode, Pravobranilaštvo predlaže da se donese propis za adekvatno rješavanje ovog pitanja kako bi se pokušalo izbjeći vođenje većeg broja sudskih postupaka.

"Predlažemo i da se efikasnije uredi provođenje mjera oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom, bilo donošenjem posebnog zakona bilo izmjenama postojećih propisa kojima je uređena ova oblast", dodao je LJubić.

U raspravi o izvještaju Pravobranilaštva BiH za 2014. godinu član Komisije Momčilo Novaković iz NDP-a zatražio je detaljniju informaciju o dvije tužbe vrijedne više od 15 miliona protiv Regulatorne agencije za komunikacije, te o 29 tužbi protiv Granične policije i 28 tužbi protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ljubić je obećao da će o ovim predmetima Pravobranilaštvo BiH Novakovića pisano informisati.

U radu Pravobranilaštva BiH u prošloj godini bilo je ukupno 6.195 predmeta, od kojih je 2.839 primljeno u rad u toj godini.Najviše je bilo davanja pravnih mišljenja - 1.450, a slijede parnični predmeti 537 i izvršni predmeti 317.

U 2014. godini Pravobranilaštvo je od 6.195 predmeta u radu riješilo njih 2.963 ili 47,82 odsto, dok su 3.232 predmeta ili 52,18 odsto prenijeti u 2015. godinu.

Među neriješenim predmetima najviše je parničnih 888, a u 2014. godini Pravobranilaštvo nije riješilo nijedan predmet sa elementom inostranosti.

Ukupna vrijednost predmeta na kojima je u 2014. godini radilo Pravobranilaštvo BiH iznosila je 1,1 milijardu KM, pri čemu je Pravobranilaštvo BiH dobilo 590 predmeta vrijednih 23,5 miliona KM, a izgubilo 234 predmeta vrijedna dva miliona KM, dok su 62 premeta vrijedna nešto više od 15 miliona riješena na druge načine.

Ustavnopravna komisija zbog odsustva predlagača Denisa Bećirovića iz SDP BiH nije razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, koji se nalazi u amandmanskoj fazi.

Predstavnički dom nije usvojio ranije dato negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na predloženi zakon, zbog čega je vraćen Komisiji na razmatranje.