Ustavnopravna komisija PSBiH
0

Podržali Prvi mart kao Dan nezavisnosti u cijeloj BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je danas Prijedlog zakona o praznicima BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

U okviru predloženog zakona usvojen je amandman predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Milorada Živkovića koji postaje sastavni dio predloženog zakona.

Predloženim zakonom predviđeno je da državni praznici BiH, osim Nove godine i Prvog maja, kao međunarodnih praznika, budu: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH; 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope; 22. maj - Dan pristupanja BiH u članstvo Organizacije ujedinjenih naroda; 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i svih ratova; 27. juli - Dan ustanka protiv fašizma u BiH i 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Predloženi zakon o praznicima BiH definira i neradne dane u BiH za vrijeme vjerskih praznika.

Član Ustavnopravne komisije Adem Huskić je kazao za Fenu da je na predloženi zakon uložen veliki broj amandmana, te da je prihvaćen jedan amandman koji predviđa da se kao državni praznik obilježava i “Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta”, koji se obilježava 27. januara.