105 članova odlazi iz stranke
3

Podružnica HSP Mostar Jugozapad napustila HSP BiH

FENA
"Najveća mostarska podružnica HSP BiH Mostar Jugozapad napustila je HSP BiH i dala podršku predsjedniku Federacije BiH i inicijatoru nove stranke Živku Budimiru", stoji u saopćenju pristiglom iz ove podružnice.

Nakon podružnica Čitluk, Ravno i Novo Sarajevo, i mostarska podružnica napustila je Jurišićev HSP i priključila se Živku Budimiru, inicijatoru nove Stranke pravde i povjerenja. Riječ je o Podružnici koja daje brojne predstavnike u tijelima stranke, ali i izvršnoj i zakonodavnoj federalnoj vlasti.

Izvršni odbor na sjednici koja je održana u subotu 9. marta 2013. godine, donio je odluku o istupanju iz HSP-a BiH i otklonu od politike njenog predsjednika Zvonke Jurišića. Razlog je loše prezentiranje i sudjelovanje u kreiranju političkih procesa u BiH, kao i višemjesečno ignoriranje argumentiranih stavova ove podružnice, te brojni drugi razlozi, među kojima i nedemokratsko vođenje stranke.

Prije godinu dana u Podružnici Jugozapad Mostar je traženo da se promijeni stranačka politika predsjednika Jurišića i uvaži "sila argumenata“ a ne obratno "argument sile“. Nažalost, od tada pa do dan danas ništa nije promijenjeno i uvaženo, tako da je 21 član Izvršnog odbora, od njih 25, bio za izlazak iz HSP-a, dok su četverica ostala suzdržana, odnosno nisu se izjasnila. Osim 21 člana Izvršnog odbora stranku napušta još i 84 člana HSP Podužnice Jugozapad što je ukupno 105 članova, saopšteno je iz ove stranke.

Predsjednik podružnice je dugogodišnji član HSP-a Mišo Andrić, koji je ujedno i član Glavnog stana HSP-a BiH. Uz Andrića iz ove Podružnice su Željko Asić, zastupnik u Parlamentu FBiH, dopredsjednik Glavnog stana i član Predsjedništva HSP-a BiH, Ivica Skočibušić, predsjednik Mladeži HSP-a BiH i član Predsjedništva i Glavnog stana HSP BiH, Tomislav Pupić, savjetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH, Vinko Drinovac, šef ureda predsjednika Federacije BiH, kao i sam predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i brojni drugi.

Nakon petnaest godina u HSP-u BiH Mišo Andrić je iskazao svoje razočarenje predsjednikom Jurišićem, koji je konstantno ignorirao mostarsku Podružnicu i maćehinskim odnosom učinio sve da ih udalji od političkog odlučivanja u stranci, ali i Gradu Mostaru i Federaciji BiH.

"Od generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira očekuje se jačanje položaja hrvatskog naroda u cijeloj BiH, ali i u Mostaru, posebno što je Budimir bio i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara te odlično poznaje političke prilike u Mostaru. Također, vjeruje se kako će svojim liderskim stavom i kompetencijama pomoći pronalasku rješenja za Mostar i cijelu Hercegovinu, koja u Mostaru vidi regionalno, kulturno, političko, i svako drugo, središte hrvatskog naroda", stoji u saopćenju HSP-a BIH Mostar Jugozapad.