BiH
0

Podrška Vlade FBiH projektu kontrole zračnog prometa u BiH

FENA
Vlada FBiH će u punom kapacitetu pružiti podršku funkcioniranju budućeg sistema za kontrolu zračnog prometa u BiH, rekao je premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom jutrošnjeg razgovora sa generalnim direktorom Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe ( EUROCONTROL) Davidom McMillanom koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U razgovoru, u kojem su učestvovali direktori direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH i FBiH Đorđe Ratkovica i Amadeo Mandić te sekretar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Esad Osmanbegović, bilo je riječi o razvoju civilnog zrakoplovstva u BiH i Federaciji BiH, sa posebnim osvrtom na jačanje državnih institucija i u ovoj oblasti.

Cijeneći značaj tehničke i druge stručne podrške EUROCONTROLA u izradi i dizajniranju ATM strategije u BiH, premijer Branković je ocijenio dobrodošlom daljnju saradnju sa ovom institucijom na implementaciji osnovnih strateških ciljeva i obećao, pri tome, punu podršku Vlade FBiH.

Ocijenio je da je ovaj projekat od značaja, kako za jačanje zračnog prometa u BiH, tako i za regionalno integriranje zemlje i u ovoj oblasti. U tom kontekstu značajna su i opredjeljenja Vlade FBiH o bržem razvoju zračnog prometa u Federaciji BiH, o čemu svjedoči i materijalna podrška u opremanju aerodroma u Tuzli i Mostaru za šta su u ovogodišnjem budžetu osigurana potrebna sredstva.