Mašić-Hennessey
0

Podrška Vijeća Evrope federalnom ministru obrazovanja

FENA
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se u Sarajevu s novoimenovanom šeficom Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini ambasadoricom Marry Ann Hennessey i njenim saradnicima.

Razgovarano je o aktuelnim pitanjima u oblasti obrazovanja, te problemima koji otežavaju reformu i harmonizaciju obrazovanja na području Federacije BiH, a naglasak je stavljen na zaštitu ljudskih prava u ovoj oblasti.

Mašić je akcentirao problem postojanja fenomena "dvije škole pod jednim krovom" te istakao čvrstu opredjeljenost Ministarstva na neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju.

Predstavnici Vijeća Evrope u BiH dali su punu podršku nastojanjima Ministarstva da ukaže na kršenje ljudskih prava, segregaciju i diskriminaciju u obrazovanju, kao i aktivnostima na jačanju procesa depolitizacije obrazovanja u Federaciji BiH.

Tokom susreta razgovarano je i o budućim pravcima saradnje, koja će između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ureda Vijeća Evrope u BiH biti znatno intezivirana, i to na svim integrirajućim i reformskim projektima koje Ured Vijeća Evrope provodi u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.