BiH
0

Podrška Svjetskog saveza dijaspore za Bosansku dolinu piramida

FENA
Svjetski savez dijaspore BiH i (SSD) - Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike razočarani su činjenicom da se projekt iskopavanja i istraživanja Bosanske doline piramida i dalje koči, uprkos zaključku egipatskih eksperata da je bh. piramidalni kompleks najveći na svijetu.

Savez ističe da je nastavak iskopavanja planiran 12. aprila, a da Ministarstvo kulture i sporta FBiH još ometa izdavanje dozvole za rad na Bosanskoj piramidi Sunca.

"Kome smeta to otkriće? Bez iskopavanja i daljnjeg istraživanja ne možemo i nećemo saznati šta se krije ispod tih dolina. Bosanske doline piramida su privukle oko 400.000 posjetilaca iz 80 zemalja svijeta u prve dvije godine istraživanja nagovještavajući da će turizam postati glavna ekonomska grana BiH. Zar nam ove godine turisti nisu potrebni", stoji u saopćenju Saveza.

Savez podsjeća da su se egipatskim stručnjacima u njihovim potvrdama o postojanju prvih evropskih piramida u BiH pridružili i ruski akademici, britanski, danski i hrvatski istraživači ali da, uprkos očiglednim rezultatima, pojedine institucije kulture BiH se bezrazložno protive istraživanjima, ne izdaju potrebne dozvole te se protive finansiranju: Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Zavod za zaštitu spomenika, Zemaljski muzej...

SSDBiH smatra da je ovo jedan od strateških projekata BiH te da je logično da vlade i ostale institucije FBiH i kantona, osim verbalne podrške daju i značajniju finansijsku podršku.

Svjetski savez dijaspore BiH apelira na nadležne da "ne okreću leđa ovom potencijalu već da budu pokretač ovog fenomena, investitor za budućnost svog naroda", poručuje Savez dijaspore BiH.