BiH
51

Podrška sarajevske općine Novi Grad porodicama sa troje i više djece

FENA
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
Općina Novi Grad Sarajevo od ove godine realizira projekt dodjele jednokratne novčane pomoći porodicama koje dobiju treće, četvrto i svako naredno dijete ili blizance, kao vid podrške natalitetu i osnaživanju porodice.

Tim je povodom danas u zgradi Općine upriličeno svečano uručenje rješenja za dodjelu jednokratne pomoći za prvih pet porodica, koje su u ovoj godini dobile treće dijete.

Rješenja su uručili načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela.

Načelnik Efendić kazao je da Općina Novi Grad na ovaj način želi pružiti podršku natalitetu.

"S obzirom na to da ova oblast na nivou države nije sistemski na adekvatan način uređena, mi smo uz podršku Općinskog vijeća, a na inicijativu predsjedavajuće Edine Gabela, donijeli odluku da porodice sa troje i više djece i one koje dobiju blizance nagrađujemo jednokratnom pomoći. Već imamo 40-ak zahtjeva za dodjelu ovih sredstava, tako da će biti još korisnika ove vrste podrške od Općine Novi Grad", rekao je on.

Dodao je da je iz ovogodišnjeg budžeta Općine za ovu namjenu izdvojeno 60.000 KM, a ukoliko to ne bude dovoljno dodatna sredstva bit će osigurana kroz rebalans budžeta, tako da neće doći u pitanje isplata tih sredstava.

Predsjedavajuća Gabela je izrazila zadovoljstvo realizacijom ovog projekta i brojem novorođene djece u općini u ovoj godini.

"Novi Grad je najmnogoljudnija općina u BiH, a imat ćemo i najveći broj beba. Cilj ovog projekta je jačanje porodice, te želimo dati doprinos njenoj stabilnosti i osnaživanju, kao i mladim roditeljima u njihovom sretnom početku", naglasila je ona.

Porodice koje dobiju treće dijete i svako naredno, kao i porodice koje dobiju blizance, bez obzira koja su djeca po redu, od Općine Novi Grad dobit će po 500 KM, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.