BiH
0

Podrška radu Komisije za stradanja u Sarajevu

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i članovi iz Republike Srpske u Komisiji BiH za ispitivanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu, u periodu od 1992. do 1995. godine, razgovarali su danas sa predstavnicima republičkih institucija koje se bave rješavanjem pitanja u vezi sa poginulim, nestalim i zarobljenim borcima i civilima.

Dodik je dao punu podršku članovima Komisije iz Republike Srpske i obećao svu raspoloživu pomoć Vlade Komisiji i nadležnim institucijama Republike Srpske na utvrđivanju istine o stradanju svih naroda u Sarajevu, a posebno stradanju srpskog naroda.

Na sastanku je dogovoren nastavak intenzivne saradnje nadležnih institucija iz Republike Srpske i Komisije, s ciljem punog doprinosa njenom radu. Istaknuto je da je neophodna puna saradnja kada je riječ o dostavljanju relevantnih dokumenata, podataka, saznanja i drugih činjenica, koje mogu da doprinesu utvrđivanju istine o stradanjima u Sarajevu tokom proteklog rata u BiH.

Predsjednik Komisije Cvjetko Savić rekao je da je Savjet ministara BiH osigurao sve potrebne uvjete za rad Komisije i pozvao nevladine organizacije i druga udruženja građana, kao i pojedince, da sarađuju sa Komisijom.

Predstavnici Republičkih institucija koje se bave rješavanjem pitanja u vezi sa poginulim, nestalim i zarobljenim borcima i civilima, izrazili su spremnost za dostavljanje svih raspoloživih podataka Komisiji, kao i za ostvarivanje svakodnevnih kontakata sa Komisijom.

Osim premijera Milorada Dodika i predsjednika Komisije Cvjetka Savića, sastanku su prisutvovali članovi Komisije iz Republike Srpske Dobrislav Planojević i Miroslav Janković, savjetnik predsjednika Vlade RS-a Miladin Dragićević, te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva pravde, Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih osoba RS-a, Republičkog Sekretarijata za odnose sa Međunarodnim sudom u Haagu i istraživanje ratnih zločina i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.