BiH
0

Podrška radu komisije za provođenje presude 'Sejdić-Finci'

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iskazao je danas podršku nastavku rada Privremene komisije za provođenje presude presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", pri čemu su poslanici iz Republike Srpske izrazili rezerve i sumnje u uspjeh njenog daljeg rada, ponavljajući da uvođenje nekih drugih korjenitih ustavnih promjena uz provođenje presude, za Republiku Srpsku i dalje neće biti prihvatljivo.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je da trenutno u BiH nema istinske političke spremnosti da se provede presuda iz Strazbura, što je bila glavna kočnica u radu komisije.

Majkićeva smatra da Komisija, ako se takvo stanje nastavi, ni za narednih pet godina nema šansi da ispuni svoj posao.

Ona je napomenula da je za Republiku Srpsku moguć dogovor samo o minimumu ustavnih promjena koje se traže presudom, navodeći da bilo kakve druge ustavne promjene koje žele i zagovaraju stranke iz Federacije i dalje za Republiku Srpsku nisu prihvatljive.

Poslanik  Narodne stranke radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović smatra da, ukoliko domaće institucije ne mogu sprovesti presudu, u ovaj proces treba da se uključi i OHR ili da se "sankcioniše BiH", što je izazvalo oštro protivljenje Mate Franjičevića iz HDZ-a koji je ocijenio da u ovom slučaju nije dobro "prizivati OHR".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković istakao je da Komisija nije uradila svoj zadatak, ali da će Klub SNSD-a bez obzira na to dati podršku za nastavak njenog rada.

Živković je predložio da se budući rad Komisije ograniči na tri mjeseca, s tim da o svom radu, svakog mjeseca izvještava parlament. 
SDS je tokom današnje rasprave, takođe podržao produžetak rada Komisije, uz uslov da se ona neće baviti bilo kakvim drugim korjenitim promjenama Ustava.

SDA, SBB i DNZ takođe su dali podršku produžetku rada Komisije, ocijenivši njen dosadašnji rad i dobrim i konstruktivnim.

Adnan Bašić iz SBB-a izrazio je bojazan da rad Komisije ipak neće na kraju dati dobre rezultate, već produžiti "agoniju i netrpeljivost" i pokazati veliki broj neslaganja koji među strankama postoje.