Vijeće Evrope
0

Podrška projektima na razvoju lokalne samouprave u BiH

FENA
Predstavnici Vijeća Evrope izrazili su spremnost da podrže niz projekata koji će doprinijeti razvoju lokalne samouprave u Republici Srpskoj i Bosne i Hercegovine, te ponudili svoju ekspertsku pomoć i podršku projektima u koje je RS već uključena.

Tokom razgovora u Banjoj Luci ministra uprave i lokalne samouprave RS-a Zorana Lipovaca i delegacije Vijeća Evrope, koju su predvodili Vilijam Masolin, predstavnik Direktorata za pravna pitanja i Terijen Olivije, projekt menadžer Centra za ekspertizu reforme lokalne vlasti pri Vijeću Evrope, posebno je podržana inicijativa za formiranje Odbora za lokalnu samoupravu, kao jednog od odbora Narodne skupštine RS-a.

Ministar Lipovac upoznao je predstavnike Vijeća Evrope s nizom projekata koji se provode u RS-u, kao i onima koji su u planu, s ciljem podrške razvoju lokalne samouprave. Poseban naglasak je stavljen na izradu Strategije razvoja lokalne samouprave i Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, saopćeno je iz resornog ministarstva.

„Značaj izrade Strategije razvoja lokalne samouprave je u tome da se dobiju informacije koje se tiču lokalne samouprave i teritorijalne organizacije. Strategija bi trebala da posluži kao osnov za buduće izrade zakona, jer sama po sebi nije cilj, već podloga da se donesu zakoni“, rekao je Lipovac.