Vlada FBiH
0

Podrška pokretanju proizvodnje u "Krivaji"

FENA
Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu mjere čiji je cilj podrška pokretanju proizvodnje u "Krivaji" iz Zavidovića, a najavljene su i mjere čiji je cilj utvrđivanje odgovornosti za moguće nezakonite radnje u ovom preuzeću.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdalj Trhulj izjavio je na konferenciji za novinare kako je danas izmijenjena Odluka o usvajanju Programa utroška koji se odnosi na "Krivaju", s ciljem njenog usaglašavanja s rebalansom budžeta i zaključcima Vlade FBiH.

  • U budžetu koji smo zatekli bilo je oko 900.000 KM za "Krivaju", a 1,1 milion za privatnu kompaniju Krivaja 1884. Novim budžetom ostavljena su dva miliona KM za rješavanje stanja i pokretanje proizvodnje u "Krivaji", naveo je Trhulj.

Usvajanjem ovih izmjena stekli su se uvjeti da se nakon toga usvoji i odluka o subvenciji "Krivaji" u iznosu od 400.000 KM.

Trhulj kaže da je time Vlada FBiH, premda pomalo sporo zbog kompliciranih procedura, ispunila svoje obećanje. A na upravi Krivaje je da, uz materijalne dokaze, izvijestio resorno minstarstvo o utrošku ovih sredstava.

Ministar je, također, predložio da Vlada FBiH danas stavi na dnevni red dodatnu informaciju o nezakonitostima u "Krivaji". Naveo je kako su radnici "Krivaje" iznijeli čitav niz argumenata na osnovu kojih postoje osnovane sumnje za pokretanje određenih krivičnih postupaka, te da će o ovim indicijama biti obaviješteno Federalno ministarstvo unutarnjih poslova "i da zaista oni koji su počinili takva djela i odgovaraju".

U trenutku dok je govorio Trhulj, sjednica je još bila u toku i Vlada se još nije bila izjasnila o ovom prijedlogu, ali se ministar nada da će ga Vlada podržati.