BiH
39

Podrška osobama s HIV/AIDS-om: Sve promjene počinju u nama

Klix.ba
Asocijacija za podršku osobama koje žive sa HIV/AIDS-om APOHA u sklopu svojih aktivnost implementira projekat pod nazivom "Smanjenje stigme i diskriminacije PLHIV (osobe koje žive sa HIV/AIDS-om) kroz promociju ljudskih prava" koji podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Dio projekta je i medijska kampanja s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije koju PLHIV osobe doživljavaju na svakodnevnoj osnovi, a posebno pri ostvarivanju osnovnih ljudski prava, kao što su pravo na rad, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na porodicu...

U okviru kampanje produciran je i kratki videospot koji će biti prikazivan na FTV i RTRS s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije.

APOHA ovim projektom doprinosi promociji ljuskih prava koje se odnose na PLHIV osobe u Bosni i Hercegovini, jer iskustva u radu APOHA-e sa svojim korisnicima su pokazala da osobe koje žive sa HIV/AIDS-om u BiH su u veoma teškom položaju, te su u nemogućnosti ostvariti svoja prava zbog izraženih predrasuda i diskriminacije od strane bh društva.

Najčešće predrasude uposlenika u javnim institucijama, ali i bh. društva u cjelini uglavnom proističu iz neznanja o načinu prenošenja HIV infekcije.

Iako se BiH svrstava u zemlje sa niskom prevalencom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, broj korisnika usluga APOHA-e je u konstantnom porastu.

Sve informacije o radu Asocijacije za podršku osobama koje žive sa HIV/AIDS-om možete dobiti na telefon: 33/838-717 i putem službenog websitea.

HIV