PS Vijeća Evrope
0

Podrška osnivanju Rekom-a

FENA
U Rezoluciji "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije", izvjestioca Pietra Marcenara, koju je, prije dva dana, usvojila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE), posebno je istaknut značaj osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije (REKOM), saopćeno je u petak iz Koalicije za REKOM.

Marcenaro je pozvao zemlje regiona da podrže uspostavljanje regionalne komisije za istinu i pomirenje, s učešćem svih zemalja zahvaćenih sukobima, radi postizanja uzajamnog razumijevanja o prošlim događajima kao i priznavanja svih žrtava sukoba.

Marcenaro je rekao da je potrebno da PACE da podršku inicijativi za formiranje regionalne komisije za istinu (REKOM), iza koje je stalo više od 1.000 nevladinih organizacija i pojedinaca u regionu, kako bi se mobilisalo javno mnijenje i taj proces ne bi zasnivao samo na dobrovoljnom radu.

U rezoluciji se pozivaju sve zemlje bivše Jugoslavije da osiguraju da pitanje nestalih ostane prioritet, kao i da otvore svoje arhive i omoguće finansiranje građanskih inicijativa koje nastoje da popišu žrtve sukoba, čime bi se konačno riješilo pitanje nasljeđa prošlosti.

Također je istaknuto, da sve zemlje bivše Jugoslavije treba da učestvuju u osnivanju REKOM-a, nezavisno od svog statusa i na taj način doprinesu popisivanju svih zločina u ratu u cilju odavanja počasti i priznavanja svih žrtava, prenosi Radio Slobodna Evropa.