BiH
0

Podrška oboljelim od epilepsije u RS-u

SRNA
U bh. entitetu Republici Srpskoj danas je prvi put obilježen Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije - "LJubičasti dan", u organizaciji tamošnjeg Udruženja neurologa.

Predsjednik Udruženja neurologa u Republici Srpskoj Siniša Miljković rekao je novinarima da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 50 miliona ljudi širom svijeta živi sa epilepsijom, od kojih 35 miliona ima mali ili nikakav pristup liječenju.

Miljković je naveo da na osnovu statističkih pokazatelja iz okruženja i nekih studija u RS-u ima 7.500 oboljelih od epilepsije, dok se svake godine broj novooboljelih kreće od 750 do 1.000.

"U Republici Srpskoj raspolažemo sa svim metodama kojima se može uspješno dijagnostifikovati epilepsija, kao i sa najnovijim lijekovima za tretman ove bolesti, tako da je liječenje od epilepsije u Srpskoj vrlo uspješno", rekao je Miljković.

On je naveo da je cilj ove manifestacije povećanje svijesti stanovništva o značaju podrške oboljelima od epilepsije, te o činjenici da je bolest izlječiva i da oboljeli od ove bolesti imaju normalan životni vijek i normalno funkcionišu.

Prema njegovim riječima, obilježavanje Svjetskog dana podrške osobama oboljelim od epilepsije počelo 2008. godine, kada je, motivisana sopstvenom borbom sa epilepsijom, devetogodišnja djevojčica Kasidi Megan iz Nove Škotske u Kanadi 26. marta 2008. godine došla na ideju da ovaj dan obilježi kao "Dan borbe protiv epilepsije".

Načelnik Klinike za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić rekao je da se današnjim danom Republika Srpska i KC Banjaluka stavljaju ravnopravno na mapu zajedno sa više od 80 zemlja koje obilježavaju Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije.

"Nadam se da je definitivno davno iza nas vrijeme kada su oboljeli od epilepsije bili stigmatizovani", rekao je Račić i dodao da se danas želi oboljelim od ove bolesti omogući kreativan i uspješan život.

On je naveo da je epilepsija najčešće posljedica određenih stečenih bolesti mozga u toku života.

"Epilepsija je zajednički naziv za veliku grupu anatomskih ili funkcionalnih poremećaja mozga, koji se ispoljavaju ponavljajućim napadima, a javljaju se zbog iznenadne, prekomjerne i nenormalne aktivnosti nervnih ćelija", pojasnio je Račić.

Centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana podrške oboljelim od epilepsije organizovan je na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje je su građanima dijeljeni flajeri, a organizovano je i druženje neurologa sa građanima.

Obilježavanje Svjetskog dana podrške oboljelim od epilepsije Udruženje neurologa Srpske organizovalo je u saradnji sa Klinikom za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka i farmaceutskom kompanijom "Sanofi-aventis".