BIRN
0

Podrška "nevino osuđenim"

FENA
Nepravomoćna presuda Suda BiH za zločine počinjene u logoru "Vojno" i dalje izaziva buru reakcija hrvatskih udruga.

Nakon što je Sud BiH nepravomoćno osudio Marka Radića, Damira Brekala, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića zbog zločina počinjenih u logoru "Vojno", različite hrvatske udruge najavljuju proteste i blokade graničnih prijelaza.

Tako su 26. februara na širem području grada Mostara osvanuli plakati podrške četvorici nepravomoćno osuđenih koji još, kako saznaje Justice Report, nisu uklonjeni.

-Plakati su primijećeni na širem lokalitetu Mostara i policija radi na utvrđivanju počinioca, istakao je Srećko Bošnjak, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na plakatima se nalaze fotografije četvorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su krajem februara osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, a ispod kojih je napisano "nevino osuđeni".

-Nezadovoljni smo radom Suda BiH jer je pristrasan. Sve udruge i žitelji Bijelog Polja su nezadovoljni i smatramo da je Sud zauzeo samo bošnjački stav, ali ne i stav odbrane. Ova presuda ne smije i neće ostati takva, jer nije uredu, kazao je za Justice Report Željko Zovko, sekretar hrvatske Udruge logoraša domovinskog rata.

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja pripadnika HVO-a je nakon izrečene presude uputila pismo predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso i glavnom tužitelju Tužilaštva BiH Miloradu Barašinu u kojem se navodi da presuda Suda BiH sadržava "netačne navode" o zločinima počinjenim na području Bijelog Polja te da pravosudne insitucije "nisu istražile zločine nad Hrvatima i kaznili njihove počinioce".

-Žrtve su zadovoljne jer su imale snage progovoriti o počinjenim zločinima, a mi svakako vjerujemo u pravdu i Sud BiH, istakla je Saja Čorić, bivša zatočenica logora "Vojno".