Udruženje demokratskih pravnika
0

Podrška ministru Emiru Suljagiću

FENA
Emir Suljagić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Emir Suljagić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Udruženje demokratskih pravnika u BiH se zalaže za afirmaciju ljudskih prava i sloboda i sprečavanja diskriminacije građana BiH po bilo kom osnovu, navodi se u saopćenju upućenom iz ovog udruženja.

U tom kontekstu, Udruženje podržava SDP-a BiH i napore ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (KS) Emira Suljagića, koji na korektan način i u skladu sa Ustavom BiH želi izvršiti dogradnju sistema obrazovanja u osnovnom i srednjem obrazovanju KS-a.

Udruženje smatra da je privilegija i čast biti na čelu vjerskih, monoteističkih religija u BiH, te podsjeća da iz toga proizilaze i obaveze koje treba dosljedno izvršavati.

"Sramotno je graditi crkve na tuđem zemljištu i u muslimanskom dvorištu. Isto tako sramotne su i neutemeljene izjave jednonacionalnih stranaka da su Hrvati u BiH ugroženi, iako je stvarno stanje sasvim drugačije. Izazivati narod na neposluh prema svojoj državi, njenim institucijama i stvarati razdor među sljedbenicima Muhamedovog umeta, nije u skladu sa principima Islama u kome nema prisile u vjeri.", navodi se u saopćenju.

Udruženje demokratskih pravnika u BiH napominje da je Bosna i Hercegovina jedina i zajednička domovina i država, te navodi da je svaka izgovorena riječ protiv nje i njenih civiliiziranih vrijednosti teško oprostiv grijeh, a u slučajevima kada je to zakonom propisano i krivično djelo.

"Od tih grijeha nema imuniteta. Stoga, Udruženje poziva sve građane u BiH da podrže afirmaciju ljudskih prava i suzbiju diskriminaciju građana BiH, stoji u saopćenju.