Sastanak
0

Podrška kandidaturi BiH za članicu Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je danas primio u posjetu ambasadora Republike Srbije u BiH Grujicu Spasovića.

Ambasador Spasović je prenio pozdrave ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, te uputio ministru Alkalaju poziv da posjeti Beograd u novembru ove godine. Spasović je informirao ministra Alkalaja da je 27. novembra 2009. godine ministru Jeremiću prihvatljiv termin za održavanje regionalne međunarodne konferencije „Alijansa civilizacija“ u Sarajevu.

Ministar Alkalaj je najavio skoru posjetu Beogradu. Ovom prilikom, ministar Alkalaj se interesirao za slučaj Ilije Jurišića, te naglasio da bi njegovo skoro puštanje na slobodu odaslalo dobru poruku.

Ambasador Spasović je istakao da je slučaj Jurišić u proceduri, te da bi sredinom septembra proces mogao biti okončan.

Ambasador Spasović se interesirao i o kandidaturi naše zemlje za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010/2011. godinu.

Ministar Alkalaj je istakao da je naša zemlja do danas dobila preko 110 pisama podrške od raznih zemalja, kao i veliki broj usmenih podrški.

Naglasio je i da je Predsjedništvo BiH usvojilo zajedničku platformu i da će Generalnoj skupštini OUN-a u oktobru prisustvovati sva tri člana Predsjedništva, a predsjedavajući Predsjedništva BiH će se obratiti govorom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ekonomskoj situaciji u regionu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.