"Moralni dug i obaveza"
0

Podrška inicijativi za podizanje spomen obilježja na Kazanima

FENA
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost uputilo je pismo podrške potpredsjedniku FBiH Svetozaru Pudariću povodom inicijative za postavljenje spomen obilježja na Kazanima, saopćeno je iz Pudarićevog kabineta.

"To je naš moralni dug i obaveza da se na jednak način odnosimo prema svim nevinim žrtvama tokom opsade i ubijanja Sarajeva. Na ovaj način bit će skinuta ljaga sa savjesti građana Sarajeva koji su, i u najtežim danima za ovaj grad, slijedili najuzvišenije moralne norme života u različitosti i toleranciji i osuđivali svaki zločin, pa i onaj koji se desio na Kazanima", navode ove organizacije.

Žrtve agresije su mrtvi i ranjeni ali i svi građani i čestiti branitelji skoro četverogodišnje opsade Sarajeva. I oni kao najdublji izraz vlastitog moralnog saosjećanja nikada nisu mogli, niti će sada skrivati činjenice zločina i njihove izvršioce bez obzira o kome se radilo.

"To je najbolji put i način da sačuvamo, kroz najveća iskušenja teško stečeni moralni autoritet ljudi i građana glavnog grada države BiH - Sarajeva. Time ćemo na najbolji način odbaciti i amoralne fašističke nakane izjednačavanja žrtava i zločinaca genocidne agresije na Bosnu i Hercegovinu", poručuju ova udruženja u pismu podsrške inicijativi potpredsjednika Pudarića.