Evropski pokret u BiH
0

Podrška inicijativi "BiH u EU 2014“

FENA
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini podržava inicijativu Republike Grčke i zamjenika ministra inostranih poslova Dimitrisa Drucasa "Agenda 2014“, koja predviđa da sve zemlje Balkana, uključujući i BiH, te godine budu punopravne članice EU.

Ova inicijativa je bh predstavnicima vlasti prezentirana tokom nedavnog susreta ministra Drucasa sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu.

Pozdravljamo i jučerašnju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je u intervjuu za austrijski dnevnik "Standard“ najavio kao jednu od mogućnosti značajnijeg približavanja i ubrzane integracije naše zemlje u EU otprilike taj period.

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini se od svog osnivanja 27. marta 2006. godine, snažno zalaže i lobira upravo za ideju priključenja BiH u EU 2014. godine na 100-godišnjicu od atentata u Sarajevu, što je bio uvod u razaranja širih, svjetskih razmjera, kao znak i poruka Evropi i Balkanu da ovo područje, posebno BiH poslije zadnjih stravičnih događanja iz 90-godina, mora i treba postati sinonim mira, izgradnje i reintegracija, a ne zauvijek područje potencijalne nestabilnosti i ratova.

Ovom porukom, uz molbu i apel dobronamjernim evropskim subjektima i pojedincima, koji mogu ovu temu aktualizirati i podići na viši nivo institucionalnog razmišljanja i odlučivanja o događanjima na Balkanu i BiH, predstavnici Evropskog pokreta u BiH su se obratili i učesnicima međunarodne konferencije o BiH, koja je održana u Budimpešti 5. i 6.novembra, navodi se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.