ICMP
0

Podrška implementaciji zakona o nestalim osobama BiH

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) izražava punu podršku pozitivnim rezultatima današnjeg sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i predstavnika Odbora regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba (ORK) iz BiH, Hrvatske i Srbije.

U saopćenju ICMP-a navodi se da je Špirić obećao da će podržati implementaciju Zakona o nestalim osobama BiH kao i uspostavu Fonda za podršku porodicama nestalih osoba BiH.

Podržat će i organiziranje i finansiranje 12. Regionalne konferencije o pitanjima nestalih osoba u Sarajevu, a izrazio je i spremnost da finansijski pomogne obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba - 30. augusta 2010. godine.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger rekla je da je ICMP zadovoljan pozitivnim rezultatima tog sastanka.

"Izražavamo podršku ORK-u i Špiriću zbog naprednog i objektivnog načina na koji pristupaju rješavanju regionalnih problema nestalih osoba. Ohrabrujuće je vidjeti da postoji jasno razumijevanje da problem nestalih osoba treba ostati zajedničko pitanje, a ne nešto što se može koristiti za postizanje političkih ciljeva“, dodala je Bomberger.

Osim Špirića na sastanku su učestvovali Milan Mandić iz Saveza Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica RS (Istočno Sarajevo), Nura Begović iz Udruženja građana "Žene Srebrenice" (Tuzla), Semina Alekić iz Organizacije porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" (Travnik), Čedomir Marić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica u Krajini i Hrvatskoj (Beograd) i Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (Zagreb).