BiH
0

Podrška Francuske misiji EUPM-a

FENA
Policijska misija Evropske unije (EUPM) u Bosni Hercegovini imat će snažnu podršku Francuske u toku njenog šestomjesečnog mandata predsjedavanja Evropskom unijom, riječi su koje je šefu EUPM-a, brigadnom generalu Vincenzu Coppoli danas uputila ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Maryse Berniau prilikom svoje prve zvanične posjete EUPM-u.

Berniau i Coppola razgovarali su o prioritetima na kojima će zajednički raditi.

«U narednih šest mjeseci će se desiti dosta toga i dosta je događaja o kojima smo morali razgovarati, kao što su problemi u implementaciji reforme policije, problemi s Mapom puta vezano za liberalizaciju viznog režima, s potpisivanjem SSP-a, kao i budućnosti ove zemlje», izjavio je Coppola novinarima nakon razgovora s francuskom ambasadoricom.

Razgovor se odnosio i na definiranje određenih smjernica o budućim aktivnostima EUPM-a u preostalom mandatu ove misije u BiH.

Berniau je izjavila da je u sklopu posjete EUPM-u kao ambasadorica Francuske razgovarala s predstavnicima francuskog kontingenta, jednog od, kako je rečeno, najvećih i najkvalitetnijih kontingenata u EUPM-u.