BiH
0

Podrška EU razvoju poljoprivrede u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sarajevu je danas održana završna konferencija projekta kojeg finansira EU "Jačanje i harmonizacija informacionih sistema u sektorima poljoprivrede i ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (BiHAIS)".

Cilj ove konferencije bio je da se predstave najvažnija ostvarenja i napredak koji su postigle institucije vlasti u početnim fazama uspostave poljoprivrednih informacionih sistema potrebnih za pristupanje u EU.

Predstavnica Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova, šefica Sekcije Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju, kazala je da je Projekt trajao 27 mjeseci, te da je EU koštao 1,3 miliona eura.

"Što se tiče aktivnosti negdje smo na pola puta i EU planira nastavak aktivnosti sljedeće godine i pružit će potporu u iznosu od oko dva miliona eura da bi BiH pripremila za priključivanje EU. Za kreiranje dobrih politika vrlo bitno je imati dobre i pouzdane podatke i jako sam zadovoljna što je u u okviru ovog projekta urađen pilot projekt poljoprivrednog popisa. Nadam se da ćemo imati dobre rezultate kada se bude provodio poljoprivredni popis na državnom nivou", kazala je Dianiskova

Cilj projekta “Jačanje i harmonizacija informacionih sistema u sektorima poljoprivrede i ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine” je da se ustanovi sveukupni okvir za uspostavu Poljoprivrednih informacionih sistema potrebnih za pristupanje u EU, kao i da se utvrdi metodologija i strategije za uvođenje poljoprivrednog popisa punih razmjera, uspostavu mreže računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava i istraživanje pomoću geografskog informacionog sistema, provedeno na temelju uzoraka prostorne mreže tačaka.

Predstavnik Agencije za statistiku BiH Fuad Bahtanović istaknuo je da je Projekt obuhvatio elemente za koje su dijelom nadležne agencije za statistiku, entitetska ministarstva poljoprivrede i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te da je riječ o izuzetno važnom projektu za državu.

"Kada je riječ o popisu poljoprivrede, BiH kasni za zemljama EU, a u BiH će biti proveden nakon popisa stanovništva i važno je napomenuti da je već urađen pilot projekt", istaknuo je Bahtanović.

Savjetnik ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Milenko Pandurević kazao je da je ovo ministarstvo glavni korisnik aktivnosti koje se provode projektom te da su i u Ministarstvu zadovoljni projektom i planiranim aktivnostima.