BiH
0

Podrška Društva za ugrožene narode preživjelima u srebreničkom genocidu

FENA
Društvo za ugrožene narode 10. septembra će s preživjelima iz Srebrenice, bivše zaštićene zone UN-a, biti u Den Haagu i prisustvovati čitanju presude u prvom civilnom procesu koji su preživjeli iz Srebrenice pokrenuli protiv holandske vlade.

Tim povodom Društvo naglašava da će s tužiocima i preživjelima iz Srebrenice, kao načelnikom Srebrenice Abdurahmanom Malkićem, stajati ispred zgrade suda u Den Haagu prije i poslije čitanja presude.

"Očekujemo da se holandska vlada, zajednički s međunarodnom zajednicom, konačno izjasni o sudbini 8.376 ubijenih dječaka i muškaraca Srebrenice", izjavio je danas u Göttingenu Tilman Zülch, generalni sekretar Društva za ugrožene narode, u povodu presude u prvom civilnom procesu preživjelih iz Srebrenice protiv Holandije sutra u Den Haagu.

Holandski "plavi šljemovi“ isporučili su Bosance koji su zatražili zaštitu od srpskih ubica. Preživjeli u genocidu iz Srebrenice očekuju pravednu presudu - navedeno je u saopćenju Društva za ugrožene narode.

Prije šest godina porodica ubijenog električara iz Srebrenice Rize Mustafica, kao i Hasan Nuhanović, koji je u srebreničkom genocidu izgubio svoje najbliže, uložili su tužbu kod Okružnog suda u Den Haagu i u njoj Holandiju okrivili zbog toga što su njeni "plavi šljemovi" propustili zaštititi žrtve. Roditelji i mlađi Hasanov brat potražili su utočište u bazi UNPROFOR-a u Potočarima, gdje je Hasan radio kao prevodilac, ali ih je nakon samo jedne noći brutalno poslao u smrt komandant UN-ovih trupa s kojim je Hasan inače bio u bliskim odnosima, iako su srpske trupe, samo nekoliko metara od njihove baze, ubijale Bosance i silovale Bošnjakinje. Ubijeni su sve troje, a s njima i Rizo Mustafić, naglašeno je u saopćenju.

Dosad su u jednoj masovnoj grobnici pronađeni i identificirani samo ostaci Hasanovog oca.