Robert Cooper
0

Podrška dogovorima trojice stranačkih lidera

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Generalni direktor Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije za vanjske i političko-vojne poslove Robert Cooper, koji boravi u posjeti BiH, podržao je danas dogovore trojice stranačkih lidera Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, te ih pozvao da nastave raditi na njihovoj realizaciji.

Nakon susreta s trojicom lidera u Sarajevu, Cooper je izrazio ohrabrenje dogovorima iz Pruda i Banje Luke, te liderima čestitao na rezultatima, posebno u vezi s dogovorom o Brčko Distriktu.

Ocijenio je to pozitivnom dinamikom i napretkom, te je istaknuo da je" volja da se postigne sporazum nešto što treba da se poštuje".

Kada je riječ o ustavnoj reformi u BiH, Cooper je mišljenja da je normalno da o tome postoje različita stajališta, ali da dogovor o ovom pitanju treba da bude postignut unutar BiH. Ukazao je i na spremnost EU da pomogne BiH u ovom procesu.

  • Mi u Evropi trebamo jaku BiH, koja može da dobro funkcionira i koja je legitimna, ustvrdio je, dodajući da je najvažnije pitanje da BiH može brzo donositi odluke i biti partner EU.

I trojica stranačkih lidera Tihić, Čović i Dodik vjeruju da su napravili dosad kvalitetne kompromise, posebno u vezi s pitanjem Brčko Distrikta, budžeta, popisa stanovništva, a najavili su i mogućnost skorog rješenja pitanja državne imovine.

Izrazili su opredjeljenje za nastavak razgovora o ključnim pitanjima, a moguće dogovore o njima najavljuju već za naredni sastanak u subotu, 21. februara u Mostaru.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da se ključni dogovori postignu prije sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Briselu, naglasivši da traženje kompromisa i dogovora nema alternativu.

Ustvrdio je također da bez promjene Ustava BiH neće biti moguće zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), odnosno napretka zemlje na njenom evropskom putu.

Čović je kazao da je na pitanju ustava potrebno raditi korak po korak, da bismo dobili ambijent u kojem će dvije trećine zastupnika u državnom parlamentu podržati nova ustavna rješenja.

Lider SDA Sulejman Tihić mišljenja je da se u razgovorima o ustavnim reformama potrebno kretati u okviru onoga što je realno, a to je da se Ustav BiH usaglasi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Smatra da je realno da se prva faza ustavnih reformi, a koja se tiče izbornog sistema, završi što prije kako bi se izbori 2010. godine održali u skladu s novim ustavnim rješenjima.

-Smatramo da je ustavna reforma nužna i za zatvaranje OHR-a, stav je Tihićev.

Govoreći o pitanju četiriju teritorijalnih jedinica, Tihić je ustvrdio da je to zadnje pitanje o kojem će se raspravljati u okviru razgovora o ustavnoj reformi. Mišljenja je da je BiH mala država da bi bila savez država, te navodi da BiH treba da bude decentralizirana država multietničkih regija.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ostao je kod stajališta da je za BiH najbolje da bude savez federalnih država, ali je izrazio spremnost da učestvuje u svim razgovorima o ustavim promjenama koje neće dovesti u pitanje poziciju RS-a.

Mišljenja je da je potrebno da proces ustavnih promjena bude u vlasništvu BiH, napominjući da ustavne promjene nisu uvjet za zatvaranje OHR-a, ni za daljnje približavanje BiH evropskim strukturama.

Kazao je da je potrebno riješiti određena pitanja nefunkcionalnosti u BiH, te pitanje kojim će biti definirana jedna adresa u BiH za evropska pitanja.

-Tražio sam od Coopera i međunarodne zajednice da BiH ne ostane iza drugih zemalja regije na evropskom putu. To ne bi bilo pravično, jer je BiH napravila niz pomaka, kazao je Dodik.