BiH
194

Podrška biciklista projektu "Ja sam muzej": Nadamo se da će vlasti ispuniti obećanje

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Biciklisti su današnjom vožnjom kroz Sarajevo poručili da otvaranje Zemaljskog muzeja svima treba biti prioritet.

"Danas je osma po redu Kritična masa, a zadnje dvije Krtične mase, u saradnji s Udruženjem Akcija, dajemo podršku našem Zemaljskom muzeju", izjavio je predsjednik Biciklističkog kluba Trek Team Senad Bečković.

Biciklisti okupljanjem ispred Zemaljskog muzeja odakle je i počela vožnja na taj način daju podršku akciji "Ja sam muzej" .

"Ujedno želimo skrenuti pažnju javnosti da je to sramota za državu i glavni grad. Svugdje u svijetu turisti najprije obilaze muzeje, a kod nas nailaze na zatvorena vrata. Nadamo se da će se ispuniti obećanja i da će u septembru ponovo biti otvoren", dodao je Bečković, napominjući da nastavljaju sa podrškom i da će Trek Team kao pokretač Kritične mase u ponedjeljak dežurati u Zemaljskom muzeju.

Jedan od ciljeva današnje Kritične mase jeste posjeta i obilazak biciklističke staze na Ilidži koja je napravljena prije petnaestak dana, a danas će neformalno biti otvorena.

Na taj način će dati podršku nadležnim organima da i dalje rade na izgradnji i spajanju biciklističkog dijela od Stupske petlje do Ilidže, s obzirom na to da se sve više ljudi odlučuje voziti bicikl, rekreativno i kao prevozno sredstvo.

Učesnici biciklističke vožnje su različitih starosnih dobi.

Preći će preko raskrsnice kod američke ambasade, vozit će ulicom Zmaja od Bosne prema Stupskoj petlji, zatim ulicom Sarajevska cesta prema Ilidži, na kružnom toku kod Sara centra skrenut će na trećem izlazu i ići Butmirskom cestom, a kod Doma zdravlja uključit će se na biciklističku stazu. Staza se proteže, sa povremenim prekidima, do kružnog toka u Sokolović Koloniji.

Nakon toga planiran je povratak nazad Hrasničkom cestom, pa centrom Ilidže kroz ulicu Rustempašinu i dalje se ulicom Džemala Bijedića i Zmaja od Bosne vraća na polaznu tačku ispred Zemaljskog muzeja.