BiH
0

Podnijeli krivičnu prijavu protiv Dodika zbog ometanja protesta

FENA
Pripadnici Štaba nezadovoljnih boraca RS-a danas su Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnijeli prijavu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, zbog, kako su naveli, iznošenja niza neistina kojima je pokušao da omete građane RS-a da izađu na mirno okupljanje koje je taj štab organizirao 28. februara.

U prijavi, koju su danas predala banjalučkom tužilaštvu dvojica članova Štaba nezadovoljnih boraca, navodi se da je Dodik 27. februara 2014. godine "organizovao konferenciju za novinare na kojoj je iznošenjem niza neistina pokušao da omete građane Republike Srpske da izađu na mirno okupljanje u skladu sa zakonom i time počinio krivično djelo iz člana 183 stav 2 Krivičnog zakona RS-a povrede prava na javno okupljanje“.

"Osumnjičeni je na konferenciji za novinare pozvao građane da ne izađu na u skladu sa zakonom najavljen protestni skup zakazan za 28. februar 2014. godine u parku "Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci, iznoseći neistine da će se na taj dan 'paliti gume kako bi se poslala slika kako Banja Luka gori'", stoji u prijavi.

Također, Dodika "sumnjiče da je tako obmanom ometao ustavno pravo građana RS propisano članom 30 Ustava RS u kome jasno stoji da građani imaju pravo na mirno okupljanje i javni protest“.

"Osumnjičeni je u svojoj izjavi koju su prenijeli mediji još naveo “danas je svakom jasno da su na sceni procesi koji u najmanju ruku treba da oslabe Republiku Srpsku, a ja lično nisam spreman da budem dio procesa slabljenja Srpske, nego sam spreman da radim na njenom jačanju i to ću raditi odlučno”. Ovakvom izjavom, neutemeljonom argumentima, osumnjičeni je omeo javni skup i izražavanje opravdanog nezadovoljstva demobilisanih boraca i građana", naveo je jedan od članova ovog štaba Goran Tomić, nakon što su prijavu protiv Dodika predali Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Tomić tvrdi da "onaj ko je pričao o tome da će demobilisani borci paliti institucije, jedino je to mogao i da organizuje".

Naveo je i da im ustav dozvoljava da se legalno bore za svoja prava protiv svih koji ih ugrožavaju, bez obzira kako se zovu.

Podsjećanja radi, Štab nezadovoljnih boraca je 28. februara u banjalučkom parku organizirao mirni protest bivših boraca nezadovoljnih statusom te kategorije stanovništva.