Vlada RS
0

Podnesene krivične prijave protiv devet osoba

FENA
Vlada RS-a uputila je danas krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv devet osoba zbog sumnje da su, kako je navedeno, iskorištavali službeni položaj i ovlaštenja, posebno prekoračivši granice svog ovlaštenja, te time RS-u, Vladi, premijeru i ministrima entitetske Vlade nanijeli štetu i povrijedili njihova prava.

Tužba je podnesena protiv: Milorada Barašina , v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Harija Furlana, međunarodnog tužioca Tužilaštva BiH, Rafi Gregoriana, prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH, Dejvida Apčera, šefa Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, Šefka Šahbegovića, sudije suda BiH, sudije za prethodni postupak, Dragana Lukača, zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, SIPA-e, Bakira Hadžiomerovića, urednika magazina ''60 minuta'' Federalne televizije BiH, Slobodana Vaskovića, banjalučkog dopisnika političkog magazina "60 minuta" i vlasnika lista "Patriot" i Dragomira Babića, predsjednika NVO "Narodni front", Banja Luka.

Oni su, kako stoji u prijavi koja je medijima dostavljena iz Vlade RS-a, prijavljeni zbog postojanja osnovi sumnje da su počinili krivična djela iz člana 247.,248., i 249, kao osnovna djela, a u vezi s članom 220. Krivičnog zakona BiH.

U obrazloženju prijave, koje je sastavljeno na šest strana, navodi se da su prijavljeni, organizujući grupu lica, udruživanjem (član 247.,248.,249. KZ BiH) počinili krivično djelo iz člana 220. Krivičnog zakona BiH, dok su prijavljeni Barašin i Šahbegović pored navedenog počinili i disciplinski prekršaj iz člana 57. Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, što može za poslijedicu imati razrješenje od dužnosti, o čemu će pored Tužilaštva Bi H odlučivati i disciplinski tužilac po dostavljanju ove prijave.

Dalje se u Vladinoj prijavi kaže da su "prijavljeni već duži vremenski period od 2007. godine kada je tužilaštvo zaprimilo prijavu u predmetu broj KTA 460/07, na teritoriji Bosne i Hercegovine, iskorištavali službeni položaj i ovlaštenja, posebno prekoračivši granice svog ovlaštenja, te time RS-u, Vladi, premijeru i ministrima entitetske Vlade nanijeli štetu i povrijedili njihova prava“ .

Kako se dodaje, radnje izvršenja ogledaju se "u lažnom prijavljivanju da su izvjesne osobe na teritorije RS-a, zaposlene u organima uprave RS-a, Vladi, počinile krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 374. Krivičnog zakona RS-a u javnom sektoru".

Vlada RS-a u prijavi dalje navodi da se "u radnjama prijavljenih stiču obilježja bit ća krivičnog djela, kao osnovnog djela iz člana 274. KZ BiH (dogovor za učinjenje krivičnog djela) na način što je trećeprijavljeni Rafi Gregorian uticao na Milorada Barašanina na sastanku, prilikom zajedničkog susreta, istakavši "krajnje je vrijeme da se obustavi propagandna kampanja protiv 'Transparenci Internacional BiH' i da se dopusti nezavisnim pravosudnim instancama da istraže iznesene optužbe".

Pri tom susretu Hurlan je, navodi se u Vladinoj prijavi, "uručio Šahbegoviću anonimno pismo čiji je autor jedan od prijavljenih (Vlada tvrdi Hadžiomerović) što je javno i priznao".

"Takvu radnju uticaja na lice koje obavlja funkciju Tužioca BiH, Gregorian nije ni pokušao skriti, što i OHR Press Releases javno navodi, pružajući time krucijalan dokaz protiv prijavljenih da koriste anonimna pisma 'Narodnog fronta', Dragomira Babića u svom radu i na istim pismima temelje svoj rad provodeći istragu u predmetu broj: KTA 460/07 (dokuemtacija o izgradnji zgrade Vlade RS)", navodi Vlada u krivičnoj prijavi.

Između ostalog, dalje navodi da "tim postupcima prijavljenih, tajnim sastancima, korištenjem anonimnih pisama, objavljivanjem činjenica u medijima, televizijskim emisijama, vrši se pritisak na pravosudne organe, jer obzirom da se utiče na tužioce direktno se time utiče i na Sud ukoliko bi eventualno sudio kad bi došlo do podizanja optužnice".

Evidentno je, navodi se u prijavi, da se radi o organizovanoj grupi koja podstiče vršenje krivičnih djela, koja svoje "kandže" ima u diplomatskim krugovima "što priznaje Gregorian, a što se dovodi u vezu njegovim sastankom s Barašinom, razgovoru o anonimnom pismu Dragomira Babića, koji je takođe bio svjedok u ovom parničnom predmetu i time imamo lanac djelovanja: Gregorian-Barašin-Hadžiomerović-Vasković-Babić-Furlan (činjenica da je Gregorian obzirom na svoju funkciju neminovno povezan s diplomatskim krugovima)“.

Iz navedenog evidentno je, tvrdi Vlada RS-a, da je Gregorian uticao na nezavisan rad Tužilaštva i time omogućio da prijavljeni Hadžiomerović, Vasković i Babić, iznose u političkom magazinu "60 minuta", kako se navodi, gnusne neistine i laži na štetu RS-a, premijera Milorada Dodika, čime RS diskredituju kao priznatu, stabilnu i čvrstu političku zajednicu u koju njeni građani imaju povjerenja što je dokazano na proteklim općinskim izborima".

U prijavi se još kritikuje jedna izjava tužioca Barašina, ali kojem je umjesto Milorad navedeno u prijavi i ime "Ostoja".

Vlada dalje u prijavi RS-a ističe i da se "šteta RS-u nanosi iznošenjem u medijima neistina, laži, koje stvaraju u svjetskoj i evropskoj zajednici lažnu i neistinitu sliku, koja se može manifestovati i u materijalnom smislu, gubitkom stranih ulaganja u RS zbog izloženih neistina, što uzrokuje lanac: Gregorian-Barašin-Hadžiomerović-Vasković-Babić-Furlan, Apčer- Šahbegović-Lukač".

Obrazlaže se u Vladinoj prijavi i zašto se terete Harij Furlan, Šefko Šahbegović, a zatim i koji su predmeti u nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, te da nisu nadležni na predmet koji se odnosi na dokumetaciju o izgradnji zgrade Vlade RS-a.

Protiv Šahbegovića se, precizirano je, podnosi krivična prijava jer je izdao nezakonitu kojom se, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da su službena i odgovorna lica u organima izvršne vlasti RS-a počinila krivična djela zlupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te da se izuzima dokumentacija Vlade RS-a.

On se tereti da je zajedno s Barašinom "kao zločinačko udruženje izdao akt koji je u potpunosti protivzakonit, a posebno što je znao za činjenicu da je Vlada RS-a izrazila spremnost ustupiti traženo, pa je uprkos navedenom saznanju na zahtjev Tužilaštva izdao nezakonitu naredbu o izuzimanju dokumentacije od Vlade RS-a".

"Dakle podržao je političke motive postupaka Tužilaštva,i zločinačko udruženje, a posebno što su u pitanju predistražne radnje i da zvanična istraga nije još uvjek počela", navodi se u prijavi Vlade RS-a.

Za Dragana Lukača se kaže u prijavi da je "podržao kriminalne radnje svih prijavljenih i počinio zajedno sa zločinačkim udruženjem krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, znajući da 'SIPA' nije nadležna za postupanje kada su u pitanju krivična djela koja se gone po krivičnom zakonodavstvu entiteta, posebno što se i Sud u preambuli naredbe poziva na Krivični zakon RS-a".

"Sve ove radnje podržava i organizuje Dejvid Apčer, šef Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, znajući za naprijed navedene dogovore Barašina i Gregoriana i organizuje prikupljanje dokumentacije, vođenje postupaka, sprovođenje predistražnih radnji i time čini s ostalim zločinačko udruženje u namjeri da nanese štetu RS-a i čini krivično djelo zlupotrebe položaja i ovlaštenja“, tvrdi Vlada RS-a u prijavi.

Vlada u prijavi "predlaže da Tužilaštvo BiH po prijemu ove prijave, koju će nadamo se odmah uzeti u rad, kao i u predmetu broj KTA. 460/07, prethodno sasluša prijavljene, osumnjičene, a da odmah, naredbom zabrani u magazinu '60 minuta' emitovanje priloga u kojima se govori o RS-u u bilo kom kontekstu, pa i u pozitivnom, a posebno da se emituju prilozi u vezi s predmetom KTA 460/07 jer je u tom slučaju Tužilaštvo dozvolilo da istraga ide u pogrešnom pravcu, čime prijavljeni čine zloupotrebu položaja ili ovlaštenja na taj način što pričinjavaju RS-u štetu, a posebno što se utiče na svjedoke koji bi svjedočili u ovom predmetu, što je zabranjeno svim pozitivnim propisima“.