BiH
0

Podnesena žalba zbog određivanja pritvora Čoviću

Dnevni avaz
Branilac predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića mostarski advokat Josip Muselimović potvrdio je za "Dnevni avaz" da je u subotu podnio žalbu na rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora za njegovog klijenta.

"Žalbu sam podnio jer je pritvor za Čovića neutemeljen i nezakonit. Pogotovo jer nema nikakvih indicija da bi Čović mogao pobjeći iz zemlje, a pokazao je i apsolutnu korektnost prema Sudu BiH. U tom sam smislu i formulirao žalbu. Smatram da će je Sud uvažiti i mome klijentu omogućiti da se brani sa slobode," kaže Muselimović.

Prema njegovoj ocjeni, Tužilaštvo BiH nije dalo dovoljno argumenata za određivanje pritvora. Muselimović je u žalbi zatražio da se Čović pusti kući uz predaju putnih isprava i određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta. Rok za odgovor na žalbu je 48 sati od podnošenja, a Muselimović očekuje da će ga Sud BiH obznaniti sredinom ove sedmice.

Muselimović je demantirao navode agencija da je podnio žalbu i na osuđujuću presudu Suda BiH u slučaju Čović, dodavši kako će to moći učiniti tek nakon što i formalno dobije presudu, u narednih 15-ak dana.