SDS
0

Podnesena krivična prijava protiv Dodika

FENA
Srpska demokratska stranka podnijela je danas Okružnom tružilaštvu Banja Luka krivične prijave protiv premijera RS-a Milorada Dodika, ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omera Brankovića, Mladena Lazendića, direktora preduzeća „Putevi RS-a“, i Miladina Dragičevića, savjetnika premijera i koordinatora za Srebrenicu.

Prijava je podnesena zbog sumnje da su oštetili budžet RS-a za više od 25 miliona KM na poslovima koji su rađeni na izgradnji i alsfaltiranju puteva u Srebrenici.

Ovo je danas saopćio lider SDS-a Mladen Bosić ističući da se SDS na taj čin odlučio jer nadležna tužilaštva nisu do sada reagirala na brojna ukazivanja na kriminalne aktivnosti vlasti u RS-u.

Bosić je na vanrednoj pres-konferenciji najavo podnošenje i drugih prijava protiv zvaničnika RS-a zbog još nekih „afera na koje je SDS ukazivao“.

Govoreći o detaljima krivične prijave, lider SDS-a je rekao da neke dionice puteva koji su građeni u Srebrenici po odluci Vlade "prvo izvedene, pa onda tek fakturisane, a pozivane su na dogovor firme koje nemaju pravni osnov da budu nosioci poslova".

U prijavi koju je Okružnom tužilaštvu Banja Luka dostavio SDS se kaže da je Vlada RS-a 26. januara prošle godine donijela odluku kojom je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza i preduzeće „Putevi RS-a“ da se do 15.septembra završe i otvore regionalni putevi na relaciji Srebrenica-Skelani i Drinjača-Skelani.

„Suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, preduzeće Putevi RS-a dodijelilo je ugovor o izvođenju radova preduzeću 'Niskogradnja' Laktaši“, stoji u prijavi.

Postupak je proveden bez projekta, iako je Općini Srebrenica izrađen od Instituta za saobraćaj Sarajevo, pa je nejasno na koji je način izabran najpovoljniji ponuđač i na osnovu kojih kriterija.

U krivičnoj prijavi koju je podnio SDS se kaže i da je izvođač krenuo s radovima, iako nije imao potpisan ugovor.

„Iako su postojale realne osnove da se za izgradanju pomenutih dionica puteva u Srebrenici utroši 15 miliona KM, Savjet za razvoj RS-a kojim predsjedava premijer Milorad Dodik je donio odluku 9. oktobra prošle godine o isplati još 37 miliona KM na već ranije predviđenih 15 miliona iz čega proizilazi da je za izgradnju regionalnih puteva na području Srebrenice i Bratunca iz budžeta RS-a izdvojeno fantastičnih 52 miliona KM“, stoji u prijavi SDS-a protiv Dodika i još trojice funkcionera RS-a.