Tužilaštvo BiH
0

Podnesen zahtjev za izručenje Franca Kosa

FENA
Franc Kos
Franc Kos
Tužilaštvo BiH uputilo je Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izručenje Franca Kosa (1966.), osumnjičenog da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. KZBiH.

Nakon što je potvrđena informacija, da je na graničnom prijelazu u blizini Osijeka, Republika Hrvatska, po potjernici raspisanoj na zahtjev Tužilaštva BiH lišen slobode Franc Kos, rođen 16. jula 1966. u Celju, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je u proceduru zahtjev za izručenje osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Zahtjev je danas oko 12 sati upućen Ministarstvu pravde BiH, u dalju proceduru i dostavljanje zahtjeva pravosudnim organima Republike Hrvatske.

Franc Kos pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine.

Franc Kos zvani Slovenac u bijegu je bio oko dva mjeseca, nakon što su po nalogu Tužilaštva BiH lišena slobode trojica bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda, osumnjičena za krivično djelo genocida u Srebrenici, saopćeno je iz državnog tužilaštva.