"Ne rade u interesu građana"
0

Podnesen prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

FENA
Predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Radoji Vidoviću danas je upućen Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Prijedlog su uputili izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH, njih 35.

Pozivajući se na članke Ustava FBiH kao i Poslovnika o radu Doma naroda FBiH, a koji propisuju način izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH, izaslanici su pozvali predsjedavajućeg da postupi sukladno propisima i prijedlog uputi u proceduru.

Razlozi za izglasavanje nepovjerenja koji su navedeni u Prijedlogu izaslanika su: sadašnji sastav Vlade FBiH nije sukladan parlamentarnoj većini u Domu naroda, formiranoj u junu 2012. godine, što je u suprotnosti s općim načelima parlamentarne demokratije te sastav Vlade FBiH u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na općim izborima u BiH održanim 2010. te Vlada FBiH u svom djelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana FBiH.

Također, u Prijedlogu je navedeno da Vlada FBiH ne nazoči sjednicama Parlamenta FBiH, te iz toga razloga ne sudjeluje u parlamentarnoj debati, čime se devalvira važna ustavna uloga Parlamenta FBiH kao zakonodavne vlasti u FBiH kao i da su ministri, kao članovi Vlade FBiH (njih osmorica) opstruirali rad Vlade FBiH na važnim pitanjima od općeg interesa građana FBiH, neprisustvovanjem sjednicama Vlade FBiH.

To se posebno odnosi na postupak razmatranja Prijedloga budžeta FBiH za 2013. kao i neke važne sustavne zakone.

Nadalje, premijer FBiH je, u nastojanju da izgrađuje odgovornost svakog ministra kao člana Vlade FBiH, suočen s pojavama opstrukcije osmerice ministara u Vladi FBiH (čime su neustavno djelovali, suprotno odredbama članka IV.B.3.7.f.) Ustava FBiH) dostavio predsjedniku FBiH prijedlog za smjenu osam ministara u Vladi FBiH.

Također, kao razlog je navedeno i to da je predsjednik FBiH prije šest mjeseci svojom odlukom prihvatio ostavku jednog ministra u Vladi FBiH, što je uzrokovalo neustavan sastav Vlade FBiH glede broja članova Vlade FBiH i njene nacionalne strukture.

Izaslanici smatraju da su navedeni argumenti dovoljan razlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, da bi se pristupilo imenovanju i potvrđivanju Vlade FBiH u novom sastavu koji će odražavati strukturu sadašnje parlamentarne većine u Domu naroda Parlamenta FBiH i iskazati punu odgovornost Vlade FBiH prema Parlamentu FBiH i građanima u FBiH, a suglasno ustavnim mjerodavnostima.

Prema Poslovniku o radu Doma naroda Parlamenta FBiH predsjedavajući je dužan da prijedlog odmah po prijemu dostavi svim izaslanicima Doma naroda, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, Vladi FBiH i predsjedatvajućem Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH - saopćeno je iz Doma naroda FBiH.