BiH
0

Podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv direktora FUP-a

Piše: J. H.
Dragan Lukač (Foto: Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Klix.ba)
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

Osim Lukača, izvještaj je podnesen i protiv njegovog zamjenika Samira Džebe.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u SIPA-i, Lukač i Džebo prijavljeni su zbog sumnje da su nezakonito primali naknade za smještaj i režijske troškove.

"Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva KS provela je višemjesečnu istragu i preduzela sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnost, što je rezultiralo podnešenjem dva Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima. Naime, SIPA je Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uputila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv dvije osobe inicijala D. L. i S. Dž., zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 383. KZ FBiH "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", zbog nezakonitog primanja naknada koje nemaju karakter plate, na ime troškova smještaja i naknade za režijske troškove", kazala nam je Kristina Jozić, portparolka SIPA-e.

Lukač se tereti da kao direktor FUP-a nije stavio van snage nezakonito doneseno rješenje, te je time zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlasti, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, a što mu je omogućio Samir Džebo čime je budžet Federacije BiH oštećen za iznos koji prelazi 10.000 KM, čiju konačnu vrijednost će utvrditi vještak finansijske struke.

Prijava je uslijedila samo sedam dana nakon što je Lukač obavijestio sva tužilaštva u BiH kako postoje indicije da je pomoćnik direktora SIPA-e Anđelko Hrgić učestvovao u izvršenju brojnih krivičnih djela među kojima je i organizovanje ubistva hrvatskog emigranta Ante Đapića.