BiH
2

"Podmlađivanjem" SABNOR se profilira u modernu organizaciju

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) je organizacija čija se osnovna odredišta djelovanja nalaze u njegovom Statutu i njegov programski cilj je baštinjenje slobodarskih i antifašističkih tradicija naroda i narodnosti BiH i narodnooslobodilačke borbe 1941.- 1945., kazao je Agenciji Fena novoizabrani predsjednik Saveza Josip Baotić.

Očuvanje tih vrijednosti je prioritet, jer fašizam kao obilik odnosa među ljudima nije poželjan nigdje u svijetu, a pogotovo među mladima, kazao je Baotić dodavši da antifašizam i mladi trebaju biti budućnost naše zemlje.

Komentirajući nezvanične naznake da će i Željko Komšić biti aktivan u radu ovog saveza, Baotić je kazao kako njemu u ovom trenutku takva informacija nije poznata.

Željko Komšić nije ni član Skupštine, ni član Izvršnog odbora, ali ukoliko bude izrazio želju da pristupi Savezu bit ćemo počastvovani njegovim prisustvom, jer je Savez otvoren za sve patriote koji vole ovu zemlju.

Novoizabrani potpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić je za Agenciju FENA kazao da je već duže vrijeme "cilj ove organizacije da se otvori prema antifašistima svih generacija, mladima posebno".

  • U tom cilju je na ovoj posljednoj Skupštini i došlo do značanog podmlađivanja kadrova koji su izabrani u sve organe SABNOR-a. Očekivati je jačanje ove organizacije da bi se moglo nastaviti s njegovanjem tekovina koje su nam partizani ostavili u amanet - kazao je Skenderagić.

Naglasio je da Savez očekuje priliv mlađih članova, pojedinaca i nevladinih organizacija koje žele da se na bilo koji način priključe pokretu antifašizma.

Skenderagić je kazao da je Željko Komšić i do sada kao član Predsjedništva BiH pomagao ovu organizaciju u granicama svojih mogućnosti i njegov doprinos je u proteklom periodu bio vrlo značajan.

"Ima puno pozitivnih reakcija i već smo dogovorili da ćemo pokrenuti neke konkretne akcije kojima ćemo privući značajan broj i mladih ljudi i svih patriota koji vole državu BiH", kazao je Skenderagić.

Uz isticanje da su u narednoj godini obilježava 70 godina od ZAVNOBiH-a, Bitke na Neretvi, Sutjesci, Skenderagić kaže da bi to trebale biti značajne manifestacije na kojima se planira masovnije okupljanje mladih i patriota.

Kaže da će biti formirana i tijela "koja će se baviti naučnim suprotstavljanjem fašizmu koji je sve prisutniji na ovim prostorima".

Novoizabrani potpredsjednik SABNOR-a Selmedin Mesihović je Agenciji FENA kazao da su novi zadaci SABNOR-a profiliranje jedne moderne odgovorne organizacije, svestranog interesa kojoj je cilj njegovanje antifašizma, ali i rješavanje problema u našoj zemlji.

"Mi smo otvoreni za sve građane BiH, da uđu i da učestvuju u našem radu, da pomognu izgradnji naše zemlje. Zato i pozivamo mlađe ljude, ljude srednje generacije da pomognu da spasimo našu zemlju", kazao je Mesihović.

Na redovnoj izbornoj Skupštini SABNOR-a koja je održana jučer u Sarajevu razgovarano je o novim zadacima Saveza i izabrano je novo rukovodstvo.

Članovi Skupštine izabrali su novog predsjednika Saveza Josipa Baotića, a njegovi zamjenici su: Nijaz Skenderagić, Selmedin Mesihović, Muhamed Bešić, Slobodan Popović i Zlatko Dukić.