Umjesto "sarajevskog ljeta"
0

Podjelom nula maraka počela "šipak revolucija"

Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Nove "novčanice" od nula konvertibilnih maraka, koju su osmislili u Centru za odgovornu demokratiju "Luna" iz Rudog, podijeljene su danas građanima Sarajeva ispred tržnice.

Zanimljivu akciju "Tražiš mito? - Dam ti nula maraka" predvodio je koordinator inicijative za za zaštitu uzbunjivača u BiH, Bojan Bajić. Građanima je, zajedno sa ostalim učesnicima akcije, uručivao novčanice od "nula maraka", predviđene za korištenje u slučajevima kad im budu tražili mito.

Na novčanicama je, između ostalog, napisano: "Daj im ništa! Daj im šipak", "Budi dio antikorupcione šipak revolucije", te "Novac za liječenje, ne za mito".

Zadatak projekta "Uzbunjivači" ima za cilj da podstakne i zaštiti poštenog čovjeka da se ne plaši da javno prijavi zloupotrebu je da istražuje i uzbunjuje nadležne instance i javnost u vezi kršenja zakona i zloupotrebe službenog položaja u vlasti, privatnim i javnim preduzećima, drugim institucijama ili organizacijama.

Građani koji sumnjaju ili imaju dokaze da neko koristi zajedničku imovinu i zloupotrebljava vlastitu funkciju da bi uzeo novac, protuzakonito ostvario ličnu korist ili na drugi način prouzrokovao štetu po opšti interes, mogu se obratiti putem sajta Uzbunjivaci.ba. Otvorena je i besplatna telefonska linija na broj: 0800-50-20-7.