Kultura
1.1k

Podjelom 571 ruže u Sarajevu počela kulturno-vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Podjelom 571 ruže, koje simboliziraju godinu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. večeras je ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu počela 12. kulturno - vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku“ koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Manifestaciju je otvorio muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković koji je kazao da manifestaciju otvara s nadom da će pobuditi čežnju i ljubav prema Poslaniku a.s. koji je poslat kao milost svim svjetovima, da širi mir, ljubav, solidarnost, posebnu senzibilnost prema siromašnima, nemoćnima, bolesnima, te koji je preporučivao nenametljivu, iskrenu pobožnost.

Manifestacija promovira univerzalne vrijednosti iz života poslanika Muhammeda a.s., a glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo Ferid ef. Dautović je kazao da je akcent manifestacije na 12. rabbiul-evvelu, danu rođenja Muhammeda a.s. jer je njegovim rođenjem Allah dž.š ljudima poslao milost, radost, uputu, poticaj da budemo bolji ljudi, onako kako nas je Poslanik učio i to će biti dan humanosti, solidarnosti, merhameta.

Pozvao je sve da 12.rabbiul-evvel bude dan radosti, ljubavi, zadovoljstva, humanosti, dan solidarnosti.

Također je i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Avdibegović uz čestitke organizatorima manifestacije izrazio nadu da će manifestacija doprinijeti ljepšoj mevludskoj atmosferi u srcima ljudi, kućama, mahalama i džamijama sarajevskim.

Svečanost otvorenja 12. manifestacije "Selam, ya Resulallah" uveličano je učenjem Kur'ana, ilahijama i kasidama hora Medžlisa IZ-a Sarajevo, a baščaršijski slastičari su kako to i priliči tradiciji obilježavanja blagdana, podijelili kolače i šerbe, te tako ošerbetili duše.

Edin ef. Spahić je podsjetio da je ova manifestacija u duhu solidarnosti i humanosti, te izrazio nadu da će doprinijeti očuvanju tradicije islama u BiH.

U okviru manifestacije, Večer sa Arminom Muzaferijom bit će upriličena u subotu u Velikoj Sali Općine Novi Grad, a u ponedjeljak će prvo predavanje održati dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema IZBiH.

Manifestacija "Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom poslaniku" traje do 29. decembra.