BiH
55

Podijeljeno 5.600 maski: Stariji Zeničani uz naguravanje tražili masku više

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici je danas u podne počela podjela 5.600 zaštitnih maski za disanje, koje su za građane Zenice omogućili Merhamet i Crveni križ.

U cilju zaštite stanovništva od štetnog utjecaja zagađenog zraka i smoga koji je izražen u bh. gradovima proteklih dana, Crveni križ Federacije BiH osigurao je blizu 11.200 zaštitnih maski koje će danas biti podijeljene u Sarajevu, Zenici i Kaknju, a akcija za Tuzlu bit će realizovana u petak.

Crveni križ u Zenici je građanima danas podijelio 2.100 maski, dok su na štandu Merhameta kod Robne kuće Bosanka volonteri podijelili 3.500 zaštitnih maski.

Predsjednik Merhameta Hajrudin Šahić je kazao kako su u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama koje su im poručile da su trenutne vremenske neprilike štetne za zdravlje stanovnika u BiH te da je bitno primarno djelovati.

"Odlučili smo na ovaj način pomoći građanima koji su ugroženi od ovih elementarnih nepogoda koje imaju negativan utjecaj na bolesne, ali i zdrave stanovnike bh. gradova. Akciju ćemo nastavit i u Tuzli, Doboju, Banjoj Luci, Mostaru i svim većim centrima", kazao je Šahić te dodao da planiraju podijeliti 50.000 maski.

Akcija podjele zaštitnih maski trajala je do 14 sati.