BiH
13

Podijeljene fotelje i u Tuzlanskom kantonu, SBB ulazi u vlast

Piše: M. H.
Nova vladajuća većina dogovorena je i u Skupštini Tuzlanskog kantona. Danas su raspodjeljena ministarstva, a konačna odluka će biti donesena na narednoj sjednici Skupštine TK.

U vladajuću većinu u Tuzlanskom kantonu ulazi Savez za bolju budućnost, koji je po sadašnjem dogovoru dobio tri ministarstva, a BPS, NS Radom za boljitak i Stranka za BiH po jedno.

Manje stranke koje su imale po dva, sada imaju po jedno ministarstvo.

SBB je dobio tri ministarstva: Ministarstvo saobraćaja, trgovine i turizma, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstvo zdravstva.

BPS-u je je pripalo Ministarstvo poduzetništva, stranci Radom za boljitak Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok će Stranka za BiH dobiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Iz SBB BiH navode da prate dogovore koji su se desili "na vrhu".

"S obzirom da nismo fokusirani samo na uzimanje određenih pozicija, nećemo insistirati na izbacivanju onih koji su spremni da slijede procese koji su započeti na federalnom i kantonalnom nivou", izjavio je Fuad Hadžimehmedović predsjednik kluba poslanika SBB BiH u Skupštini TK.

Ponudili smo svima da ostanu ukoliko žele učestvovati u stvaranju boljih uslova u TK, dodao je on.

BPS nije zadovoljan podjelom ministarstava.

"Ukoliko dođemo do zajedničkog stava, bit ćemo dio parlamentarne većine. U protivnom, ponašat ćemo se u skladu sa našim stavovima", poručio je zastupnik Mirsad Selimović, predsjednik kluba poslanika BPS-a u zakonodavnom tijelu TK.

Male stranke nužne su u vlasti, smatra Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

"U vlasti su bitne male stranke zbog koalicionog kapaciteta i obaveza koje nastaju u ovom mandatu gdje se trebaju provoditi reformske procese", smatra Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

SDA će imati isti broj ministara u novom sazivu Vlade.Kao i do sada ministar finansija, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za boračka pitanja, za prostorno uređenje i zaštitu okolice bit će iz reda vladajuće stranke.

Imena novih ministara javnosti bi mogla biti predočena na narednoj sjednici Skupštine TK.