Tužilaštvo USK
0

Podignuto 20 optužnica protiv više osoba zbog korupcije

FENA
Bihać
Bihać
Kantonalno tužilaštvo u Bihaću je tokom prošle i ove godine za krivična djela podmićivanja te protiv službene i druge odgovorne dužnosti podiglo 20 optužnica protiv više osoba.

Ovo je danas na konferenciji za novinare izjavio kantonalni tužilac Idriz Begić, dodajući da su nadležni sudovi do sada donijeli 18 presuda, kojim su pravomoćno ili nepravomoćno izrečene krivičnopravne sankcije počiniteljima.

Najsvježiji primjer je, kako je istakao Begić, kazna zatvora od osam mjeseci izrečena ljekaru Kantonalne bolnice u Bihaću. S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnoj presudi, Begić je kazao da se radi o osobi V. N.

Nije želio nabrajati protiv koga su sve optužnice za korupciju podnesene među ovih 20, kazavši tek da se radi o ljekarima Kantonalne bolnice, profesorima Univerziteta u Bihaću, odgovornim osobama u općinskim službama, pa i policajcima.

Na pitanje novinara, potvrdio je da je podnesen izvještaj protiv načelnika Općine Sanski Most Sanjina Halimovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali da ne zna u kojoj je fazi postupak.

Begić je saradnju Tužilaštva s MUP-om USK i ostalim agencijama za provedbu zakona ocijenio više nego zadovoljavajućem kada je u pitanju borba protiv korupcije. U narednom periodu ona će se nastojati i ojačati, a sve zbog postizanja zajedničkog cilja.

Govorio je i o izmjenama i dopunama domaćeg krivičnog zakonodavstva koje su stupile na snagu u julu ove godine, a koje će umnogome olakšati rad kako tužilaštava tako i sudova kada je u pitanju ova grupa krivičnih djela.