BiH
13

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu: Kupovali glasove za Lijanovićevu stranku

Klix.ba
Tužilac Odjela II Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su u okviru izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, 2010. godine, počinile krivično djelo prevare pri glasanju iz člana 152. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragoljuba Milovića, zvanog Dragan i Šurda, rođenog 19. februara 1971. godine u Goraždu, gdje je i nastanjen. Optužnica je podignuta i protiv Dragana Šekarića, zvanog Pive, rođenog 04. novembra 1969. godine u Goraždu, nastanjenog u Sarajevu, u toku je drugi postupak pred Sudom BiH. Optužnica je podignuta i protiv Branka Pereula, rođenog 16. novembra 1973. godine u Foči, nastanjen u Beogradu i Goraždu.

"Optuženi se terete da su tokom ljeta 2010. godine, po prethodnom dogovoru, a u vezi sa općim izborima raspisanim za mjesec oktobar te godine, u namjeri da na prevaran način osiguraju potreban broj glasova Daliborki Milović, supruzi optuženog Dragoljuba Milovića i Branku Pereulu, za mjesto delegata u Kantonalnoj skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kao kandidata stranke NS Radom za boljitak (NS RZB), počinili krivično djelo prevare pri glasanju", navodi se u saopćenju.

Oni se terete da su na prevaran način, pod izgovorom da vrše popis birača, da sačinjavaju spisak osoba koje će biti angažirane kao posmatrači, ili da daju mogućnost glasanja prije izbora u zamjenu za novčane iznose od 20-30 KM, od većeg broja građana sa područja Goražda, uzeli osobne podatke, te ih na prevaran način mimo njihovog znanja, prijavili za glasanje putem pošte, sa adresa u Republici Srbiji i Crnoj Gori, nakon čega su dostavili Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), glasove navedenih osoba putem pošte, te na taj način prouzrokovali izbor Daliborke Milović kao delegata NS RZB, u skupštinu BPK u Goraždu, navodi se u saopćenju.

"Optuženi se terete da su počinili krivično djelo prevare pri glasanju iz člana 152. KZ BiH a u vezi sa članom 29. KZ BiH. Optužnica je sa obimnim dokaznim materijalom i prijedlogom za saslušanje 20 svjedoka optužbe, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", stoji u saopćenju.