BiH
81

Podignute optužnice protiv osam osoba zbog zločina nad srpskim civilima

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Kladnja.

Optužnica je podignuta protiv Safeta Mujčinovića, Selmana Busnova, Nusreta Muhića, Zijada Hamzića, Ramiza Halilovića, Nedžada Hodžića, Hariza Habibovića i Osmana Gogića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Vojske Republike Srpske i pripadnika teritorijalne odbrane Republike BiH u svojstvu službenika i pripadnika policijskih struktura, Teritorijalne odbrane i vojne policije na području Kladnja, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su u razdoblju od maja 1992. godine pa do druge polovine jula 1993. godine učestvovali u zatvaranju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, nečovječnom postupanju prema civilima, premlaćivanju i nanošenju teških tjelesnih povreda, oduzimanju prava na pravično suđenje, uskraćivanju ljekarske pomoći bolesnima i drugim nečovječnim djelima i različitim oblicima zlostavljanja civilnog stanovništva u mjestu Stupari.

Prema optužnici, oni su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a optuženi Busnov i Mujčinović, terete se i po komandnoj i ličnoj odgovornosti.